Ceaiuri care calmează durerile menstruale

1 musetel jpg jpeg

Lună de lună, multe femei se confruntă cu neplăceri precum crampele sau durerile menstruale. Există câteva remedii care pot ameliora aceste simptome, cum sunt ceaiurile din plante.

Ceaiul de muşeţel

Muşeţelul contribuie la menţinerea stării de bine şi are utilizări multiple. Printre beneficiile plantei, se remarcă ameliorarea rănilor şi a iritaţiilor. Muşeţelul este util în caz de ulcer, probleme reumatice, insomnii şi, nu în ultimul rând, poate calma durerile menstruale. Planta are proprietăţi sedative, fiind utilă şi când disconfortul menstrual survine noaptea. Pentru prepararea ceaiului de muşeţel, pune o lingură de flori în 150 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 10 minute. Poţi bea până la 3 căni de ceai de muşeţel pe zi.

Citeşte şi: Leacuri din lumea întreagă adunate. Ce remedii folosesc popoarele lumii

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul poate fi folosit ca remediu în numeroase probleme digestive, de la diaree, greaţă şi reflux gastroesofagian, până la arsuri gastrice. Potrivit specialiştilor,  3 căni de ceai de ghimbir pe zi reduc frecvenţa şi intensitatea crampelor menstruale. Mai mult, specialiştii recomandă ceaiul de ghimbir şi în caz de sângerări menstruale abundente. Acest ceai se prepară dintr-o rădăcină de ghimbir rasă, care se adaugă, apoi într-un vas cu apă clocotită. Se mai lasă un minut să fiarbă, apoi se acoperă şi se lasă 30 de minute şi se strecoară înainte de consum. Atenţie! Ceaiul de ghimbir este contraindicat persoanelor cu afecţiuni renale şi diabeticilor. De asemenea, un consum excesiv de ceai de ghimbir poate duce la reacţii neplăcute precum greaţă, gură uscată, diaree sau arsuri.

Ceaiul de fenicul

Folosit încă din Antichitate pentru ameliorarea durerilor menstruale, graţie proprietăţilor sale de calmare, ceaiul de fenicul se găseşte cu uşurinţă în magazinele naturiste şi poate fi util şi în caz de balonare sau alte probleme digestive. Dacă vrei să-l pregăteşti acasă, ai nevoie de o lingură de seminţe de fenicul, pe care le pui într-un vas cu apă caldă, nu clocotită, întrucât infuzia de seminţe de fenicul în apă clocotită îşi pierde din proprietăţi. Laşi la infuzat 15 minute. Poţi consuma până la 3 căni pe zi. Totuşi, ceaiul de fenicul nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni endocrinologice şi gravidelor.

Citeşte şi: Ulcer bucal si afte? Remediile astea naturiste te scapa imediat de problema

Ceaiul verde

Ceaiul verde are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare, fiind un adjuvant în combaterea crampelor menstruale. Mai mult, ceaiul verde, spre deosebire de ceaiurile prezentate anterior, se găseşte cu uşurinţă aproape peste tot, fapt ce favorizează administrarea rapidă. Pentru a prepararea ceaiului verde acasă, ai nevoie de 2/3 grame de plantă pe care le pui la infuzat în 150 de ml de apă clocotită. Laşi să se facă infuzie 3-4 minute. Atenţie! Ceaiul verde este stimulent şi nu este indicat să fie băut înainte culcare, pentru că poate cauza insomnii. De asemenea, ceaiul verde nu este recomandat femeilor gravide şi celor care alăptează şi nici persoanelor anemice şi celor care suferă de afecţiuni hepatice.

Anca-Teodora Popa