Ce poţi trata cu busuioc, planta sfântă

image

În credințele și tradițiile poporului român, busuiocul este considerat o plantă sfântă. Foarte apreciat în bucătărie, busuiocul este valorificat și ca remediu naturist, sub formă de ceai sau ulei esenţial.  

Busuiocul (Ocimum basilicum) este folosit în numeroase bucătării europene şi asiatice, pentru a aromatiza diverse preparate. Mai mult decât atât, este o plantă de leac, care este utilizată sub formă de remedii precum ceaiul, pentru a ameliora simptome diverse, în special din sfera digestivă, dar nu numai.

Busuiocul este o excelentă sursă de minerale (fier, calciu, fosfor, cupru, mangan, magneziu), vitamine (A, B, C, D, K, E) și polifenoli - antioxidanți puternici care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. În plus, busuiocul este bogat în fibre, apă și betacaroten, care contribuie la reînnoirea celulelor și are un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer.

Remediile din busuioc au acţiune antibacteriană, stomahică, antifungică, carminativă, antispastică. Leacurile din această plantă se folosesc atât intern, sub formă de ceai, sau extern, ca gargară şi ulei esenţial.

Rezolvă problemele digestive

Busuiocul este un adevărat tonic digestiv. Planta ameliorează digestia, reduce balonarea şi flatulenţa, calmează arsurile de stomac, stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, alungă senzaţia de greaţă. Busuicul este benefic în colici, colite spastice sau de fermentaţie, gastrite şi lipsa poftei de mâncare.

Pentru beneficiile digestive, se consumă sub formă de infuzie, care se obţine din 1 linguriţă de busuioc uscat la 200 ml de apă fierbinte. Se beau 2 căni pe zi, înainte de masă.

Alte beneficii ale remediilor din plantă

►Busuiocul are acţiune diuretică şi contribuie la buna funcţionare a aparatului urinar. Poate fi consumat în cistite, sub formă de ceai.

►Afte, gingivită, placă dentară - se fac gargare cu decoct concentrat de busuioc.

►Tuse, răceli, bronşite, astenie - se recomandă ceaiul şi, extern, uleiul esenţial de busuioc. Se pune 1 picătură de ulei esenţial pe un şerveţel şi se inhalează (acest remediu e util şi în stări de greaţă, inclusiv în rău de transport). Se mai pot face şi inhalaţii în bolile respiratorii - 2-3 picături de ulei esenţial dizolvate în 1 litru de apă fierbinte.   

►Spasme musculare, crampe - se masează ulei esenţial de busuioc, 3-5 picături, dizolvate în puţin ulei vegetal.

►Depresie, anxietate, stres, migrene, oboseală, afecţiuni pe fond nervos - se face aromaterapie cu ulei esenţial de busuioc.

►Curăţă tenul de impurităţi. Se aplică pe faţă o pastă din busuioc proaspăt tocat şi apă de trandafiri şi se lasă 20 de minute. Se clăteşte cu apă rece.

►Alăptare. Busuiocul stimulează lactaţia la femeile care alăptează.

 Precauţii şi contraindicaţii

Busuiocul conţine vitamina K, de aceea, este nevoie de precauţii în cazul celor care iau anticoagulante. Nu se consumă în cantităţi mari de către cei care iau medicamente care scad tensiunea. Busuiocul trebuie evitat cu 2 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală sau o extracţie dentară, pentru că poate da sângerări. Planta nu este indicată nici în sarcină.

Ce spune medicul

Potrivit dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritive, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition: "Ceaiul de busuioc este o băutură gustoasă și sănătoasă, utilizată de foarte mult timp în medicină naturistă. În mod uzual, busuiocul este folosit că un condiment, pentru a da gust și savoare deosebite mâncării și salatelor. Complementar, acesta poate fi folosit și sub formă de ceai, aducând multiple beneficii sănătății, printre care se numără:

Efect diuretic. Ceaiul de busuioc crește diureza, având rol protector pentru rinichi și ajutând eliminarea substanțelor toxice din organism. Prin acest efect se poate obține ameliorarea tensiunii arteriale, menținerea funcției renale precum și prevenirea apariției calculilor urinări.

Previne și ameliorează infecțiile orale. Datorită proprietăților antibacteriene și antiseptice, ceaiul de busuioc poate fi folosit că un dezinfectant al cavitații bucale, prevenind sau tratând aftele și gingivita.

Poate ameliora migrenele. Ceaiul de busuioc este util în tratarea durerilor de cap, acționând precum un antiinflamator natural.

Poate reduce stresul și anxietatea. Prin componentele sale, acesta poate regla nivelul de corizol, având un efect de relaxare și liniștire.

Ajută digestia. Ceaiul de busuioc contribuie la tratarea hiperacidităţii, la reducerea balonării și la secreția enzimelor digestive.

Prepararea ceaiului este foarte ușoară, presupunând adăugarea a 200-250 ml de apă fiebrinte peste 1 linguriță de busuioc uscat și lăsarea amestecului timp de aproximativ 10 minute, urmată de strecurarea acestuia. Se poate adaugă zeamă de lămâie, miere sau îndulcitor pentru a modifica gustul, însă și consumat că atare are o aromă deosebită. Chiar dacă are multiple beneficii pentru sănătate, nu se recomandă mai mult de 2 cești de ceai de busuioc pe zi și în niciun caz nu poate fi folosit că un tratament de sine stătător pentru anumite afecțiuni (hipertensiune, anxietate etc), însă poate fi utilizat că un adjuvant al tratamentului de bază sau pentru efectele sale preventive".