Cea mai bună plantă contra vânătăilor
Cunoscută încă din Grecia Antică, arnica este planta cel mai des folosită pentru tratarea diverselor traumatisme. Dar arnica are şi multe alte beneficii pe care este bine să le cunoşti.
Arnica (Arnica montana) creşte în zonele montane din Europa, America de Nord şi Siberia. Atinge înălţimi de aproximativ 60 cm şi este uşor de recunoscut după florile galbene sau portocalii, acestea fiiind partea din plantă valorificată cel mai mult pentru virtuţile medicinale. Graţie proprietăţilor antiinflamatoare, antimicrobiene şi analgezice, remediile cu arnică sunt un adevărat „doctor” pentru traumatisme de tot felul. Atenţie! Foloseşte leacurile din arnică doar extern, pentru că planta poate fi toxică dacă este administrată intern fără acordul medicului.
Care sunt indicaţiile externe ale plantei
● Traumatologie: remediile cu arnică sunt recomandate în ameliorarea contuziilor, entorselor, luxaţiilor, rănilor, hematoamelor, echimozelor, leziunilor minore, umflături, inclusiv cele apărute după fracturi. Compuşii din plantă precum lactonele au acţiune anticoagulantă, analgezică şi antiinflamatoare. Aplicată sub formă de gel sau unguent, arnica reduce vânătăile formate în urma traumatismelor, precum şi durerea locală. În plus, contribuie la vindecarea mai rapidă a vânătăilor şi altor leziuni prin stimularea circulaţiei sângelui.
● Reumatologie: graţie acţiunii antiinflmatoare, cremele sau unguentele cu arnică sunt recomandate în caz de dureri articulare şi musculare, artroză, atrită, tendinită, dureri de spate cauzate de suprasolicitare musculară, efort fizic intens, recuperare la sportivi.
● Flebologie: remediile cu arnică se pot folosi extern şi în caz de hemoroizi, insuficienţă venoasă, varice sau vene varicoase.
● Dermatologie: leacurile cu arnică pot fi aplicate pe locul înţepăturilor de insecte, precum şi pentru prevenirea infecţiilor cutanate, în caz de leziuni minore şi în furunculoze. Remediile cu arnică pot fi folosite şi pentru cicatrizarea mai rapidă a arsurilor uşoare. Nu se aplică pe răni deschise.
Alte beneficii şi utilizări
√ Uleiul de arnică stimulează regenerarea şi creşterea părului. Tototadă, poate combate mătreaţa. Se aplică pe scalp şi pe lungimile părului o cantitate generoasă de ulei de arnică, după care se spală şi clăteşte obişnuit.
√ Hidratează pielea. Se pulverizează ulei de arnică pe piele şi se masează bine.
√ Reduce aspectul cicatricilor şi leziunilor lăsate de acnee.
√ Combate durerea post-operatorie.
Sub ce formă se administrează
- Unguent, cremă sau gel: se aplică pe zona afectată, prin mişcări uşoare, până la absorbţia completă. Se foloseşte de 2-3 ori pe zi.
- Tintura de arnică se diluează (1 linguriţă la 100 ml de apă fiartă şi răcită), iar soluţia obţinută se aplică local în caz de hematoame, contuzii, dureri musculare sau articulare, înţepături de insecte.
- Infuzia de arnică: se obţine astfel: se lasă la infuzat 15 minute 1 linguriţă de plantă uscată în 250 ml de apă fierbinte. Când se mai răceşte, se îmbibă o compresă şi se pune pe locurile afectate, de mai multe ori pe zi.
Are efecte adverse?
Arnica nu trebuie administrată intern fără acordul medicului, pentru că poate duce la greață, vărsături, probleme cardiace sau dificultăți de respirație. Arnica este contraindicată femeilor însărcinate și persoanelor cu probleme hepatice.
În aplicaţii locale, arnica poate provoca, la unele persoane, roşeaţă, mâncărimi sau eczeme.
Se recomandă ca după aplicarea locală a remediilor cu arnică, pielea să nu fie expusă la soare.