Uimitoarele calităţi ale ceaiului de dafin. Ce beneficii ai dacă îl consumi
Adăugăm frunze de dafin în diverse mâncăruri, pentru a le da savoare, dar acestea pot fi folosite şi ca remedii naturiste, sub formă de ceai sau ulei esenţial.
Simptome precum balonarea şi flatulenţa pot fi ameliorate cu ceai de dafin
Considerată în trecut plantă a învingătorilor, dafinul (Laurus nobilis), cunoscut şi ca laur, este un arbore originar din bazinul mediteraneean. Frunzele au formă ovală şi emană un miros plăcut, dând o aromă deosebită preparatelor. Însă tot frunzele, folosite ca infuzie sau alte preparate, au şi importante proprietăţi medicinale. Remediile cu dafin aduc beneficii pentru sistemul digestiv, respirator, muscular şi nervos.
Infuzia combate balonarea şi indigestia
După o masă copioasă, un ceai de dafin este remediul de care ai nevoie dacă te confrunţi cu balonare, indigestie, flatulenţă, crampe sau disconfort digestiv. Sub formă de infuzie sau decoct, dafinul revigorează activitatea stomacală şi intestinală. Infuzia stimulează producţia de bilă, lucru necesar pentru descompunerea grăsimilor şi ameliorarea unora dintre simptomele indigestiei. Remediul previne pietrele la rinichi şi ameliorează simptomele colonului iritabil.
Infuzia de dafin are acţiune diuretică, fiind de folos în infecţii urinare şi pentru eliminarea toxinelor.
Vezi şi: De ce este bine să pui frunze de dafin în frigider. Efectul este uimitor
Leac contra insomniei și stresului
Seara, infuzia de dafin este ideală pentru a te relaxa, pentru a scăpa de stres şi pentru a avea un somn odihnitor. Pentru efect calmant, se pot arde într-un recipient de sticlă câteva frunze de dafin, remediu care ajută şi la neutralizarea mirosului de mucegai. Există şi obiceiul de a pune frunze de dafin sub pernă, pentru efectul relaxant şi sedativ. Plasarea unei frunze de dafin sub pernă este considerată şi o modalitate de a purifica energia spațiului de dormit și de a proteja contra influențelor negative în timpul nopții.
Te ajută să respiri mai bine
Infuzia de dafin este benefică şi în gripă, bronşite cronice, sinuzite, dureri în piept. Inhalarea vaporilor provenind din ceaiul de dafin poate ajuta la curățarea căilor respiratorii și la ameliorarea congestiei nazale, a tusei și a durerilor de gât. În plus, proprietățile antibacteriene ale frunzei de dafin pot ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii și la întărirea sistemului imunitar.
Uleiul esenţial de dafin alină durerile musculare
Poţi profita de beneficiile dafinului şi dacă îl utilizezi sub formă de ulei esenţial, care are proprietăţi antibacteriene, antiseptice şi antivirale. Acest remediu, pe care îl găseşti în farmacii sau magazine cu produse naturiste, poate fi folosit în special pentru afte și abcese dentare (se dizolvă câteva picături în jumătate de pahar cu apă şi se clăteşte). Uleiul esențial de dafin este, de asemenea, antispastic şi ajută la ameliorarea durerilor musculare. Este expectorant (uşurează respiraţia), combate simptomele răcelilor şi este tonic pentru piele şi scalp. Pentru aplicări locale, se diluează în puţin ulei de măsline. Uleiul esenţial de dafin nu este indicat femeilor gravide şi celor care alăptează şi nici copiilor mai mici de 7 ani.
Vezi şi: 5 ceaiuri care pot afecta tratamentul pe care îl urmezi
Cum se prepară remediile
Ceaiul de dafin se prepară foarte uşor. Într-o cană cu apă fierbinte, se lasă la 15 minute la infuzat 1-2 frunze de dafin. Se filtrează, apoi se consumă. Se pot bea 3 ceaiuri pe zi. O altă variantă să laşi la infuzat 15 g de frunze de dafin în 1 litru de apă fierbinte.
Uleiul sau maceratul de dafin, care este benefic în masaj în caz de dureri articulare sau reumatismale, se obţine astfel: într-un recipient de sticlă, se pun frunze de dafin proaspete sau uscate, spălate şi uscate, până ce vasul se umple. Apoi, se adaugă ulei de măsline şi se lasă la macerat o lună, la temperatura camerei. Apoi, se filtrează cu o strecurătoare şi se foloseşte uleiul.
@Shutterstock