Busuiocul sfânt redă starea de bine. Ce alte beneficii mai are planta
Tulsi sau busuiocul sfânt este o plantă adaptogenă, venerată de indieni. Despre ea știm că promovează starea de bine și ajută organismul să facă față factorilor de stres.
Această plantă cu frunze verzi este originară din Asia și se folosește datorită calităților sale nutritive și vindecătoare. Nu doar că adaugă savoare preparatelor tradiționale indiene, ci și acționează ca un tonic pentru corp, minte și spirit. Busuiocul sfânt conține substanțe nutritive importante, printre care vitaminele A şi C, calciu, zinc şi fier. Poate fi folosit sub formă de: suplimente, infuzii, unguent, tinctură și ulei esențial, dar se poate consuma și crud sau în diferite preparate și sucuri.
Reduce stresul și depresia
Busuiocul sfânt are proprietăți care ajută mintea și corpul să facă față stresului fizic și emoțional. Un studiu a descoperit că persoanele care au luat 500 mg de extract de busuioc sfânt, în fiecare zi, s-au simțit mai puțin anxioase, stresate și deprimate. În aceste cazuri, se recomandă și consumul de ceai din plantă, care se prepară la fel ca alt tip de ceai. Specialiștii spun băutura acționează la fel ca o ședință de yoga - conferă o senzație de calm și bunăstare, stimulează gândurile clare și relaxează.
Accelerează procesul de vindecare
Acidul ursolic (o substanță chimică din compozița plantei) îi conferă efecte antibacteriene și analgezice. Drept urmare, extractele din frunzele plantei cresc viteza și puterea de vindecare a rănilor. Cercetările arată că busuiocul sfânt, sub formă de unguent, acționează împotriva infecțiilor și rănilor, precum: ulcerații bucale, cicatrici sau acnee.
Pont: Cumpără busuioc sfânt care a fost cultivat într-un mediu rural, nepoluat! Cel cultivat în zone poluate poate conține multe toxine.
Combate răceala
Planta conține substanțe active care ajută la tratarea răcelii și simptomelor care vin odată cu aceasta, precum: tuse și congestie la nivelul pieptului. În aceste cazuri, se recomandă sucul din frunze de busuioc sfânt, amestecat cu miere și ghimbir. Este eficient și în bronșită, astm sau gripă.
Reglează nivelul de colesterol total
Tusli reglează nivelul de colesterol, după cum s-a demonstrat în mai multe experimente făcute pe animale. De asemenea, ajută și la pierderea în greutate. În plus, o cană cu frunze de busuioc are mai mult decât valoarea zilnică recomandată de vitamina K, o substanță care previne hemoragiile şi osteoporoza.
Contribuie la scăderea glicemiei
Frunzele de busuioc sfânt pot susţine scăderea nivelul de zahăr din sânge și ajută la prevenirea complicațiior posibile în rândul persoanelor cu diabet. Concret, un studiu pe 60 de persoane cu diabet de tip 2 a constatat că 250 mg de capsule de busuioc sfânt luat în fiecare zi, timp de 90 de zile, îmbunătățește nivelul glicemic.
Citeşte şi: Scapă de balonare folosind aceste remedii naturale!
Există contraindicații?
Busuiocul sfânt nu se recomandă în sarcină, în alimentația femeilor care intenționează să rămână însărcinate sau în cazul celor care alăptează. De asemenea, nu se administrează cu 2 săptămâni înainte sau după operație. În plus, dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, este de preferat să ceri părerea medicului, înainte de administrare.
Știai că… Busuiocului sfânt i se mai spune și „regina plantelor medicinale‟?