Ce efecte neaşteptate au jocurile de noroc asupra psihicului uman

1 netbet jpg jpeg

Fără doar şi poate, jocurile de noroc produc efecte negative asupra anumitor categorii de persoane. Dependenţa de gambling este o problemă reală în toată lumea.

În medie, un procent de 0.5% - 2.0% din amatorii de jocuri de noroc din Europa se confruntă cu astfel de probleme. În ţara noastră, procentul era de 0.6% potrivit unui studiu realizat de GFK. Tocmai de aceea există programe precum jocresponsabil.ro, iar operatorii de top licenţiaţi ONJN promovează chiar ei jocul responsabil. De exemplu, NetBet - operatorul cu cele mai multe jocuri cazino din România - acordă o importanţă deosebită protecţiei jucătorilor. Aceştia au posibilitatea să seteze limite de depozit (săptămânal, lunar sau anual), primesc mesaje de atenţionare, pot seta timere pentru fiecare sesiune sau apela la funcţia Auto-Excludere (temporară sau definitivă). Mai mult decât atât, în secţiunea Joc Responsabil de la NetBet există şi un chestionar ce te va ajuta să îţi evaluezi comportamentul de joc.

Totuşi, jocurile de noroc au destule efecte benefice, conform  unor studii realizate de Universitatea din Illinois de Sud

 Astfel, aceste studii au arătat că jocurile de noroc, foarte populare printre tineri, iţi pot îmbunătăţi starea de spirit şi iţi pot aduce fericirea. Practic, studiile au demonstrat că oamenii care s-au jucat strict de distracţie au fost mai fericiţi în general decât oamenii care nu au făcut acest lucru. În comparaţie, cei care foloseau televiziunea ca sursă de divertisment erau mai trişti decât cei care se distrau practicând jocuri de noroc ca hobby. Astfel, susţin cercetătorii, un hobby precum jocurile de noroc iţi poate îmbunătăţi viaţa.

De asemenea, aceleaşi studii au demonstrat că iţi poţi îmbunătăţi anumite abilităţi în timp ce te distrezi la jocuri de noroc. Astfel, înveţi să fii mai atent, iţi antrenezi creierul şi începi să studiezi tiparele şi numerele. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois de Sud consideră că jocurile de noroc sunt bune pentru sănătatea mentală deoarece creierul este destul de implicat. Practic, atunci când vrei să înveţi un joc nou de cazino, iţi vei forţa creierul să aplice o strategie complexă. Spre exemplu, în blackjackvei învăţa regulile şi va trebui să iţi creezi propria strategie pentru a câştiga jocul.

Jocurile de noroc ajută la socializare

Trebuie să ţii cont că jocurile de noroc trebuie privite ca un mijloc de a te distra sau relaxa. Cu ajutorul lor poţi avea un plus de socializare. Jocurile de noroc sunt extrem de populare în grupurile de prieteni. Practic, acestea iţi pot oferi o evadare de la rutina de zi cu zi a vieţii şi şansa de a te distra împreună cu prietenii tăi cu care împarţi aceleaşi pasiuni.

Aşadar, atâta timp cât jocurile de noroc sunt văzute ca o sursa de distracţie, acestea au şi beneficii asupra vieţii tale. Problemele apar însă în momentul în care intervin excesele, iar atunci trebuie să apelezi la ajutor de specialitate.

Prin programul Joc Responsabil, utilizatorii cu probleme beneficiază de o linie telefonică gratuită / Live Chat prin care au posibilitatea de a lua legătura cu psihologi. De asemenea, jucătorii se pot auto-testa pentru a vedea dacă există riscul să uite că jocurile de noroc sunt doar pentru distracţie. În cadrul programului sunt oferite inclusiv şedinţe de evaluare şi consiliere psihologică gratuită la unul dintre cabinetele existente (deocamdată) în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Din fericire, în ţara noastră peste 98% dintre utilizatori sunt conştienţi că jocurile de noroc sunt un mijloc de a te distra şi numărul persoanelor care fac excese este redus.