„Am steatoză hepatică de vreo doi ani. Mi s-a spus că ficatul meu este cam de 2 ori mai mare decât în mod normal. Care este cel mai indicat tratament? Ştiu că boala poate apărea din cauza consumului de alcool, dar eu nu beau alcool, nu fumez şi nici nu beau cafea, decât ocazional." Miruna Cerchez, Cluj

Dr. Marian Zota, medic specialist gastroenterologie

Steatoza hepatică poate apărea în diverse contexte în afara consumului de alcool: hepatită toxică medicamentoasă, hepatită cronică cu virus C, hepatită autoimună cu sau fără afectarea tiroidei.

Trebuie verificat dacă nu există şi o astfel de boală. Altfel, ea poate fi marca unui sindrom metabolic, manifestat prin creşteri ale grăsimilor sanguine (colesterol şi trigliceride), sau a diabetului zaharat.

În aceste situaţii, se indică tratamentul acestor tulburări şi, cel mai important, regimul sărac în grăsimi, dar şi în calorii - atenţie mare la dulciuri şi la ulei.

Nu există preparate medicamentoase cu eficienţă dovedită în afara regimului. Atenţie, regim nu înseamnă restricţie absolută, ci ordine şi consecvenţă.