Vrei o viaţă sexuală mai bună? Trucul simplu la care poţi recurge
La-ndemâna oricui şi uşor de efectuat, exerciţiile pentru tonifierea muşchilor perineului îmbunătăţesc viaţa intimă. Cunoscute şi sub denumirea de exerciţiile Kegel, gimnastica musculaturii pelviene ajută femeile să nască mai uşor şi previn incontinenţa urinară.
Exerciţiile, numite după medicul ginecolog Arnold Kegel, care a scris despre ele pentru prima dată în 1948, pot fi făcute atât de femei, cât şi de bărbaţi. Kegel a elaborat acest set de exerciţii din raţiuni medicale: naşteri naturale mai uşoare, recuperarea rapidă după naştere, prevenirea prolapsului genital (deplasare anormală în jos a unui organ anatomic sau a unei părţi de organ, în urma tasării mijloacelor de fixare) şi în tratarea incontinenţei urinare. S-a descoperit că acest tip de gimnastică nu are beneficii doar asupra sănătăţii, ci şi a vieţii sexuale.
Muşchii care trebuie exersaţi sunt cei implicaţi în procesul urinării. Pelvisul susţine uterul, vezica, intestinul subţire şi rectul şi, cu cât muşchii din această zonă sunt tonifiaţi, cu atât contracţiile din timpul orgasmului vor fi mai puternice şi senzaţiile mai intense.
Cum se fac
- Găseşte muşchii corect. Pentru a identifica muşchii pelvieni, încordează-te când încerci să stopezi urinarea.
- Perfecţionează-ţi tehnica. Goleşte-ţi vezica, strânge muşchii, ţine contracţia 5 secunde, iar apoi relaxează-te încă 5 secunde. Încearcă să faci asta de 4 sau 5 ori la rând.
- Repetă exerciţiile de 3 ori pe zi.
Când poţi să le faci
Asigură-te că acest tip de gimnastică face parte din rutina de zi cu zi. Exerciţiile pot fi făcute când citeşti o carte, când stai pe canapea sau în picioare.
Sfatul specialistului
Vania Limban, consultant sănătate intimă femei, moaşă
Gimnastica intimă, în funcţie de metodele folosite, tonifică musculatura superficială şi profundă a perineului, în speţă muşchii ridicători anali şi „muşchiul feminităţii“, cum este supranumit muşchiul bulbo-cavernos din grosimea pereţilor vaginului. Este excelentă în pregătirea pentru naşterea naturală cu perinul intact, în retonifierea perineului după naştere, în afectiuni urogenitale (incontinenţa urinară, prolaps genital sau după operaţii) şi la menopauză. Exerciţiile Kegel au efect excelent asupra musculaturii perineale superficiale, pentru tonifierea musculaturii profunde putându-se apela la un dispozitiv recomandat de medicii şi moaşele din Germania. Aceste exerciţii sunt recomandate oricărei femei preventiv după ce şi-a început viaţa sexuală, sau în diferite etape ale vieţii, când apar primele simptome de perineu slăbit.