Vasectomia sau sterilizarea masculină. Poate afecta viaţa sexuală?

Vasectomia este o interven╚Ťie chirurgical─â minor─â, care ├«mpiedic─â spermatozoizii s─â ajung─â ├«n lichidul seminal ejaculat din penis. Este o metod─â contraceptiv─â cu eficien┼ú─â ridicat─â, dar nu protejeaz─â de bolile cu transmitere sexual─â.

Vasectomia presupune realizarea unei mici incizii la nivelul scrotului, ├«n vederea bloc─ârii celor dou─â tuburi (cunoscute ┼či sub numele de vase deferente), care transport─â spermatozoizii de la nivelul testiculului. ├Än urma acestei opera┼úii, spermatozoizii nu vor mai intra ├«n lichidul spermatic, fecundarea devenind imposibil─â.

Vasectomia previne instalarea sarcinii mai bine decât orice altă metodă contraceptivă, în afară de abstinenţă. Statisticile arată că 1 - 2 femei din 1000 vor rămâne însărcinate după ce partenerul lor a recurs la o vasectomie.

image

Vasecomia are o eficienţă contraceptivă ridicată. Foto: Shutterstock

Vasectomia este realizat─â ├«n cabinetul medicului urolog, ├«ntr-un centru de chirurgie sau ├«ntr-un spital, potrivit urologyhealth.org.

├Än sala ├«n care vei efectua interven╚Ťia, zona scrotului este b─ârbierit─â ╚Öi dezinfectat─â cu solu╚Ťie antiseptic─â. Se va injecta un anestezic local pentru a amor╚Ťi zona. Anestezicul local ar trebui s─â blocheze semnalul de durere intens─â.  

Cu sau f─âr─â bisturiu

Vasectomia conven╚Ťional─â. ├Än cazul vasectomiei conven╚Ťionale, se fac 1-2 mici t─âieturi la nivelul scrotului, pentru a se ajunge la canalul deferent, care va fi t─âiat, capetele acestuia fiind apoi ├«nchise prin legare sau prin cauterizare. Procedura este repetat─â ╚Öi pentru cel─âlalt canal deferent.

Vasectomia f─âr─â bisturiu. Aceast─â procedur─â se face printr-o punc╚Ťie realizat─â la nivelul scrotului, care se efectueaz─â dup─â ce medicul localizeaz─â vasul deferent ╚Öi ├«l prinde cu o clem─â. Vasul este ridicat, t─âiat ╚Öi legat, dup─â care este pus la loc.

Care sunt riscurile?

Imediat dup─â interven╚Ťie, exist─â un mic risc de s├óngerare ├«n scrot. Dac─â observi c─â scrotul s-a m─ârit sau ai dureri la nivelul lui, sun─â medicul urolog. Dac─â ai febr─â sau scrotul este ro╚Öu ╚Öi dureros, medicul va verifica dac─â exist─â infec╚Ťie. Exist─â un mic risc de sindrom dureros post-vasectomie. Acesta este descris c─â o durere constan╚Ťa care apare dup─â efectuarea interven╚Ťiei.

Ce se întâmplă după vasectomie

Este posibil c─â dup─â vasectomie s─â te sim╚Ťi inconfortabil sau s─â ai nevoie de medicamente pentru calmarea durerii. Durerea sever─â poate fi semnul infec╚Ťiei sau al altor probleme ╚Öi este indicat s─â mergi la control la medicul urolog. Este posibil s─â apar─â un nodul benign, granulomul, care este tratabil.

Medicul urolog ├«╚Ťi va da indica╚Ťii clare dup─â vasectomie.

Imediat dup─â vasectomie po╚Ťi pleca acas─â. Este recomandat s─â evi╚Ťi o perioada contactele sexuale sau activit─â╚Ťile care implic─â for╚Ť─â. Umflaturile ╚Öi durerea local─â pot fi tratate cu comprese reci aplicate pe scrot. Majoritatea b─ârba╚Ťilor se recupereaz─â ├«n cel mult o s─âpt─âm├óna. Reluarea serviciului este posibil─â ├«n ziua imediat urm─âtoare interven╚Ťiei. Contactele sexuale pot fi reluate la o s─âpt─âm├ón─â dup─â vasectomie.

Dar este important s─â ╚Ötii c─â efectele vasectomiei nu se v─âd imediat. Dup─â o vasectomie, noii spermatozoizi nu vor ajunge ├«n lichidul seminal, dar mai este nevoie de timp pentru c─â spermatozoizii din canalul seminal s─â dispar─â complet. Este nevoie de teste pentru a afl─â dac─â lichidul seminal mai con╚Ťine spermatozoizi. ├Äntre timp, este nevoie de folosirea altei metode contraceptive.

Lichidul seminal poate fi complet lipsit de spermatozoizi dup─â 3 luni sau dup─â 20 de ejacul─âri. Dup─â acest interval, 1 din 5 b─ârba╚Ťi care a recurs la vasectomie mai are spermatozoizi ├«n lichidul seminal.

O vasectomie este considerat─â eficient─â doar dup─â efectuarea testelor care arat─â absen╚Ťa spermatozoizilor ├«n lichidul seminal.

Cite┼čte ┼či: Care este cea mai bun─â metod─â contraceptiv─â dup─â 40 de ani

Întrebările bărbaţilor

Își poate da seama partenera că am avut o vasectomie?

Spermatozoizii adaug─â pu╚Ťin volum lichidului seminal, astfel c─â nu poate fi observat─â nicio modificare dup─â ejaculare. Dar partenera poate sim╚Ťi locul unde a fost efectuat─â vasectomia dac─â a ap─ârut un granulom.

Poate vasectomia să influenţeze viaţa sexuală?

Ejacularea ╚Öi orgasmul nu sunt afectate de vasectomie. O vasectomie f─âr─â complica╚Ťii nu cauzeaz─â impoten╚Ťa. Vasectomia nu reduce apetitul sexual al b─ârbatului, dimpotriv─â, ├«l poate ├«mbun─ât─â┼úi, pentru c─â elimin─â grijile legate de o eventual─â sarcin─â. Metoda nu exclude riscul de contaminare cu boli transmisibile pe cale sexual─â, ├«n acest sens fiind necesar─â folosirea prezervativului.

Poate eșua o vasectomie?

Riscul că o vasectomie să eșueze este mic. Acest lucru se întâmplă când scurgerea de la un capăt al vasului tăiat găsește un alt canal de comunicare cu celălalt capăt tăiat.

Se poate ├«nt├ómpla ceva cu testiculele?

├Än cazuri rare, arter─â testiculara poate fi r─ânit─â ├«n timpul vasectomiei. Alte probleme precum hematomul sau infec╚Ťiile pot afecta ╚Öi testiculele.

Pot avea copii dup─â vasectomie?

Da. Opera┼úia ÔÇ×nu este ireversibil─âÔÇŁ, afirm─â Dan Mischianu, medic primar urolog la Spitalul Clinic de Urgen┼ú─â Militar Central ÔÇ×Dr. Carol DavilaÔÇŁ din Bucure┼čti. ├Än acest sens, se poate recurge la vasovasostomie, o opera┼úie invers─â vasectomiei, care are ca scop refacerea chirurgical─â a capetelor canalelor deferente.

Dac─â ├«ntrevezi existen╚Ťa dorin╚Ťei de a avea copii, analizeaz─â oportunitatea folosirii altor metode contraceptive.