Vasectomia sau sterilizarea masculină. Poate afecta viaţa sexuală?

Vasectomia este o intervenție chirurgicală minoră, care împiedică spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal ejaculat din penis. Este o metodă contraceptivă cu eficienţă ridicată, dar nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.

Vasectomia presupune realizarea unei mici incizii la nivelul scrotului, în vederea blocării celor două tuburi (cunoscute şi sub numele de vase deferente), care transportă spermatozoizii de la nivelul testiculului. În urma acestei operaţii, spermatozoizii nu vor mai intra în lichidul spermatic, fecundarea devenind imposibilă.

Vasectomia previne instalarea sarcinii mai bine decât orice altă metodă contraceptivă, în afară de abstinenţă. Statisticile arată că 1 - 2 femei din 1000 vor rămâne însărcinate după ce partenerul lor a recurs la o vasectomie.

image

Vasecomia are o eficienţă contraceptivă ridicată. Foto: Shutterstock

Vasectomia este realizată în cabinetul medicului urolog, într-un centru de chirurgie sau într-un spital, potrivit urologyhealth.org.

În sala în care vei efectua intervenția, zona scrotului este bărbierită și dezinfectată cu soluție antiseptică. Se va injecta un anestezic local pentru a amorți zona. Anestezicul local ar trebui să blocheze semnalul de durere intensă.  

Cu sau fără bisturiu

Vasectomia convențională. În cazul vasectomiei convenționale, se fac 1-2 mici tăieturi la nivelul scrotului, pentru a se ajunge la canalul deferent, care va fi tăiat, capetele acestuia fiind apoi închise prin legare sau prin cauterizare. Procedura este repetată și pentru celălalt canal deferent.

Vasectomia fără bisturiu. Această procedură se face printr-o puncție realizată la nivelul scrotului, care se efectuează după ce medicul localizează vasul deferent și îl prinde cu o clemă. Vasul este ridicat, tăiat și legat, după care este pus la loc.

Care sunt riscurile?

Imediat după intervenție, există un mic risc de sângerare în scrot. Dacă observi că scrotul s-a mărit sau ai dureri la nivelul lui, sună medicul urolog. Dacă ai febră sau scrotul este roșu și dureros, medicul va verifica dacă există infecție. Există un mic risc de sindrom dureros post-vasectomie. Acesta este descris că o durere constanța care apare după efectuarea intervenției.

Ce se întâmplă după vasectomie

Este posibil că după vasectomie să te simți inconfortabil sau să ai nevoie de medicamente pentru calmarea durerii. Durerea severă poate fi semnul infecției sau al altor probleme și este indicat să mergi la control la medicul urolog. Este posibil să apară un nodul benign, granulomul, care este tratabil.

Medicul urolog îți va da indicații clare după vasectomie.

Imediat după vasectomie poți pleca acasă. Este recomandat să eviți o perioada contactele sexuale sau activitățile care implică forță. Umflaturile și durerea locală pot fi tratate cu comprese reci aplicate pe scrot. Majoritatea bărbaților se recuperează în cel mult o săptămâna. Reluarea serviciului este posibilă în ziua imediat următoare intervenției. Contactele sexuale pot fi reluate la o săptămână după vasectomie.

Dar este important să știi că efectele vasectomiei nu se văd imediat. După o vasectomie, noii spermatozoizi nu vor ajunge în lichidul seminal, dar mai este nevoie de timp pentru că spermatozoizii din canalul seminal să dispară complet. Este nevoie de teste pentru a află dacă lichidul seminal mai conține spermatozoizi. Între timp, este nevoie de folosirea altei metode contraceptive.

Lichidul seminal poate fi complet lipsit de spermatozoizi după 3 luni sau după 20 de ejaculări. După acest interval, 1 din 5 bărbați care a recurs la vasectomie mai are spermatozoizi în lichidul seminal.

O vasectomie este considerată eficientă doar după efectuarea testelor care arată absența spermatozoizilor în lichidul seminal.

Citeşte şi: Care este cea mai bună metodă contraceptivă după 40 de ani

Întrebările bărbaţilor

Își poate da seama partenera că am avut o vasectomie?

Spermatozoizii adaugă puțin volum lichidului seminal, astfel că nu poate fi observată nicio modificare după ejaculare. Dar partenera poate simți locul unde a fost efectuată vasectomia dacă a apărut un granulom.

Poate vasectomia să influenţeze viaţa sexuală?

Ejacularea și orgasmul nu sunt afectate de vasectomie. O vasectomie fără complicații nu cauzează impotența. Vasectomia nu reduce apetitul sexual al bărbatului, dimpotrivă, îl poate îmbunătăţi, pentru că elimină grijile legate de o eventuală sarcină. Metoda nu exclude riscul de contaminare cu boli transmisibile pe cale sexuală, în acest sens fiind necesară folosirea prezervativului.

Poate eșua o vasectomie?

Riscul că o vasectomie să eșueze este mic. Acest lucru se întâmplă când scurgerea de la un capăt al vasului tăiat găsește un alt canal de comunicare cu celălalt capăt tăiat.

Se poate întâmpla ceva cu testiculele?

În cazuri rare, arteră testiculara poate fi rănită în timpul vasectomiei. Alte probleme precum hematomul sau infecțiile pot afecta și testiculele.

Pot avea copii după vasectomie?

Da. Operaţia „nu este ireversibilă”, afirmă Dan Mischianu, medic primar urolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti. În acest sens, se poate recurge la vasovasostomie, o operaţie inversă vasectomiei, care are ca scop refacerea chirurgicală a capetelor canalelor deferente.

Dacă întrevezi existența dorinței de a avea copii, analizează oportunitatea folosirii altor metode contraceptive.