De ce apare durerea la nivelul testiculelor. Cauze posibile

Există mai multe cauze ale durerii resimţite la nivelul testiculelor. Infecţiile şi traumatismele se numără printre acestea. În unele cazuri, acest simptom poate fi o urgenţă medicală.

image

Herniile

Herniile survin când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Hernia inghinală reprezintă pătrunderea unei anse intestinale printr-un orificiu al peretelui abdominal, ceea ce duce la apariţia durerilor testiculare și a umflăturilor.

Epididimita

Este o infecție a epididimului, organ care stochează și transporta sperma. Această infecţie are printre simptome durerea de testicule şi umflăturile locale. Epididimita este infecţie cu transmitere sexuală şi se tratează de obicei cu antibiotice, informează medicalnewstoday.com.

Litiaza renală

Calculii renali pot cauza durere care iradiază la nivelul testiculelor. Alte manifestări ale litiazei renale sunt: sângele în urină, usturimea la urinare, vărsăturile şi crampele puternice, care iradiază din spate în zona inghinală.

Varicocelul

Este o dilatație a venelor din canalul seminal. Uneori, nu cauzează simptome. Alteori, se manifestă prin durere care se înrăutățește treptat. Varicocelul poate afecta fertilitatea. Se tratează prin intervenție chirurgicală.  

Orhita

Este o infecție și o inflamație a testiculelor şi are printre simptome oboseala, febra, greața, durerea testiculară, umflăturile la nivelul testiculelor şi vărsăturile. Orhita necesită tratament imediat.  

Torsiunea testiculară

Este o urgență medicală și se manifestă prin rotirea unui testicul în jurul cordonului spermatic. Simptomele asociate torsiunii testiculare includ: greața, roșeața sau înnegrirea scrotului, durerea locală, umflarea scrotului. Durerea specifică torsiunii testiculare nu apare mereu brusc. La unii bărbaţi, durerea se intensifică pe parcursul mai multor zile. Tratamentul include intervenția chirurgicală pentru a corectă torsiunea testiculară.   

Prezenţa unei tumori

O tumoră testiculară poate cauza durere și umflătură locală. În afară de acestea, mai pot să apară: durerea la nivel inghinal şi o umflătură în testicule.

Traumatisme

O lovitură la nivelul testiculelor poate cauza vânătaie, umflătură și durere locală. Poate să apară un hematocel, o acumulare de sânge în jurul testiculului, care apasă și afectează circulația sângelui.

Când trebuie mers la medic

Este nevoie de prezentare la un consult medical dacă durerea de testicule este însoţită de: greaţă, decolorarea testiculelor, scurgeri neobişnuite cu sânge, umflături locale sau dureri care se agravează în timp. 

Citeşte şi: Cele mai frecvente simptome de cancer la bărbaţi