Studiu clinic: Anticoncepționalele pentru bărbați există și cresc libidoul

Responsabilitatea unei sarcini ar trebui să fie una de cuplu, însă majoritatea metodelor contraceptive și a efectelor adverse ale utilizării metodelor contraceptive sunt gestionate de femei.

Progresele înregistrate de cercetarea în privința dezvoltării unor metode contraceptive eficiente și simplu de utilizat de către bărbați sunt promițătoare,. Vestea bună este că primul produs contraceptiv hormonal pentru bărbați este în acest moment în etapa de studiu clinic, care se desfășoară la Universitatea Washington din Seattle, SUA.

sex 2 jpeg

Contraceptivul pentru bărbați este un gel care se aplică pe umeri. Foto: Shutterstock. 

 Pentru cuplurile care nu pot folosi din diverse motive, alte metode contraceptive, dar care nu își doresc nici soluții radicale precum vasectomia, noul contraceptiv hormonal pentru bărbați poate fi soluția ideală. Sub formă de gel, contraceptivul este în acest moment testat în cadrul studiului numit NES/T, și funcționează prin suprimarea producției de spermă.

Spre deosebire de alte variante ale contraceptivului, care anterior erau sub formă de soluție injectabilă, în acest moment, gelul contraceptiv hormonal pentru bărbați, arată ca un produs oarecare pentru sterilizarea mâinilor.

Dr. Diana Blithe de la Institutul Național de Medicină al SUA a explicat modul în care se desfășoară studiul clinic, încă din 2019. „ Subiecții, care sunt bărbați cu vârste între 18 și 50 de ani, implicați în relații monogame cu femei între 18 și 34 de ani, și-au aplicat în fiecare dimineață, după duș, gel contraceptiv pe fiecare umăr. Gelul acționează după 4 ore și bărbații incluși în studiu, precum și partenerele lor au fost de acord să facă sex neprotejat măcar o data pe lună, iar noi să măsurăm toți parametri relevanți ai organismului lor pentru a vedea eficiența. Gelul acționează asupra producției de spermă, inhibând-o și protejând în acest fel cuplul de aparița unei sarcini nedorite”.

Bărbaților le-a crescut performanța sexuală

Deși contraceptivul gel hormonal pentru bărbați este în teste din 2019, va dura până când acesta va fi aprobat pentru a fi folosit pe scară largă. Însă, bărbații care au fost cuprinși în studiul clinic se consideră norocoși.

„Nu mi s-a părut periculos, deși toți în jurul meu spuneau că este riscant, că poate devin infertil, iar familia se temea pentru mine, considerând că este total nenatural”, explică Dev Bellman, din Seattle, participant la studiu. Primul efect observat a fost apariția unor erecții spontane mai dese și intensificarea libidoului.

Aplicarea gelului pune unele probleme. Trebuie folosit zilnic, într-o cantitate corectă, are efect după 4 ore de la aplicare și trebuie să fie absorbit în piele. Dacă te grăbești și te îmbraci rapid,  transpiri, sau mergi la plajă, există riscul ca eficacitatea gelului să scadă, sau să fie anulată. Cu toate acestea, echipa de specialiști care coduc studiul sunt optimiști și pregătesc etapa a III-a studiului, care ar trebui să implice mai multe sute de cupluri. După acesata a 3-a etapă, gelul ar putea fi aprobat pentru utilizarea în masă.

Întregul proces ar mai putea dura 10 ani, dar avantajele sunt majore, iar reacțiile positive: „Nu au existat reacții adverse notabile, per total nu au existat surprize neplăcute”, explică dr. Stephanie Page, de la Universitatea de Medicină Washington, din Seattle, care conduce acest studiu clinic.

După încetarea administrării gelului, producția de spermă revine la normal, iar bărbații pot concepe copii fără ca ei sau urmașii să fie afectați. 

Citește și Factori care pot scădea fertilitatea femeilor. Sfatul medicului