De ce e indicat să iei decizii mari doar după ce faci sex. Sfatul expertului

sex43 jpg

Sexul este o experiență plăcută și majoritatea oamenilor se simt relaxați după ce și-au dezmierdat partenerul.

Din această cauză ar trebui să așteptați până după actul sexual atunci când vine vorba de a lua decizii mari, cred experții.

Specialistul în sex,  Pippa Murphy, spune că există trei hormoni ai senzației de bine care sunt eliberați în timpul sexului, dopamina, endorfinele și oxitocina –care te fac să te simți bine, să te concentrezi mai ușor, să fii mai echilibrat și, de asemenea, îți ușurează legătura cu partenerul.

„Și pe deasupra, nivelurile de cortizol (hormonul tău de stres) sunt de asemenea mai scăzute, demonstrând că mai mult sex înseamnă mai puțin stres”.

Ea are convingerea că sexul oferă o distragere temporară a atenției de la stresul vieții de zi cu zi. Te îndepărtează de acele lucruri care te împiedică să ai capul limpede, te scapă de ceața mentală și de barierele care te pot opri să gândești corect.

Urologul de la Orlando Health, Jamin Brahmbhatt, susține că atât corpul, cât și mintea au un răspuns specific după sex. El spune că unii bărbați se simt relaxați și adorm după ce au ejaculat, în timp ce alții se simt inspirați și sunt gata să lucreze la alte sarcini.

„Studiile RMN au arătat o activitate crescută în sistemul limbic (centrul emoțional) din creier înainte de sex. Această zonă a creierului tău are zone responsabile de memorie, frică, agresivitate și alte emoții. Apoi, după sex, nivelurile noastre de dopamină scad și există o creștere a prolactinei.

Această schimbare a hormonilor pare să fie motivul lungimii perioadei refractare, dar poate explica și claritatea pe care o simțim după sex”.

Atât la bărbați, cât și la femei, sexul și satisfacția din dormitor pot crește activitatea din creier.

Cu toate acestea, în timp ce unii experți spun că sexul te poate ridica, alții avertizează că la unii oameni poate apărea exact efectul opus. Anumite persoane se confruntă cu „disforia postcoitală” – care este atunci când cineva are o stare de apatie instantanee, și nu un sentiment de limpezime după actul sexual.

Un studiu din 2010 a constatat că 32,9% dintre oameni au experimentat dispoziții negative după sex.

Deși cauza nu a fost identificată, experții au spus că acest lucru s-ar putea datora unor traume din trecut. „Acest lucru atrage atenția asupra naturii unice a disforiei postcoitale, unde melancolia este limitată doar la perioada următoare actului sexual și individul nu poate explica de ce apare”.