Iată ce regretă cel mai mult persoanele divorţate! Bine de ştiut

Divorțul este unul dintre cele mai neplăcute evenimente prin care poate trece cineva, mai ales din cauza impactului emoțional și psihologic enorm. 

image

Rata divorţurilor este mare şi în ţara noastră, zeci de mii de cupluri ajungând anual la despărţire. Multe dintre persoanele divorţate au câteva regrete şi spun că dacă ar fi fost să poată da timpul înapoi, ar fi procedat altfel.

Ar învăța să comunice efectiv

,,Comunicarea eficientă reprezintă fundamentul și cheia pentru a avea o relație fără dispute’’, afirmă Mark Joseph, fondatorul blogului de relații Parentalqueris.com, potrivit bestlifeonline.com. De asemenea, Mark Joseph adaugă faptul că doar prin comunicare partenerii vor reuși să depășească momentele dificile și conflictele: ,,Comunicarea permite cuplului să-și exprime gândurile și sentimentele în mod clar și semnificativ și ajută stimularea înțelegerii, bunătății și respectului, care sunt esențiale pentru o relație sănătoasă pe termen lung. Dacă partenerii nu-și împărtășesc gândurile și sentimentele, acest aspect poate duce la o scădere a încrederii și înțelegerii, ceea ce îngreuneză procesul de soluționare a conflictelor.’’V

Vezi şi: Cum ştim că am întâlnit partenerul potrivit. Explicaţiile unui expert în neurologie

Ar apela la ajutor de specialitate

Multe cupluri evită să apeleze la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut, de teamă că ar fi judecați de ceilalţi sau din pricina rușinii. Totuși, specialistul în problemele de cuplu are rolul de a ajuta partenerii să rezolve situațiile dificile, în niciun caz nu are rolul de a judeca sau de a face comentarii malițioase. Marisa Baker și-a exprimat prin intermediul platformei Tik Tok regretul că nu s-a prezentat împreună cu partenerul la ședințele de terapie în cuplu. ,, Aș fi apărut. Aș fi fost prezentă. Aș fi mers mai devreme la terapie. Aș apărea pentru partenerul meu și aș arăta recunoștiință pentru tot ce ar fi făcut ei (specialiștii în probleme de cuplu)’’, potrivit bestlifeonline.com.

Nu ar încerca să aibă totdeauna dreptate

Din cauza orgoliului și a dorinței de a avea mereu dreptate, partenerii pot ajunge la conflict. Jennifer Hurvitz, marriage coach, spune că unul dintre aspectele pe care le-ar fi evitat în căsnicia ei este dorința de a avea totdeauna dreptate. Partenerii trebuie să învețe să se asculte reciproc și să înțeleagă punctul de vedere diferit al celuilat.

Nu ar mai fi atât de critici

Criticile reciproce nu aduc decât conflicte puternice și slăbesc relația de iubire dintre soț și soție. Multe persoane divorțate recunosc că nu ar mai fi atât de critice cu partenerul și nu l-ar mai acuza sau învinovăți pe acesta pentru lucrurile neplăcute din relație.

Ar conștientiza importanța comunicării propriilor nevoi

Lucy Cerezo, o utilizatoare a platformei Tik Tok, povestește motivul pentru care ea s-a despărțit de soțul ei. Lucy spune că se aștepta ca soțul ei să anticipeze nevoile ei, cu toate că ea nu vorbea în mod direct cu acesta despre ceea ce-și dorește. ,,A existat o deconectare uriașă între noi, pentru că mă așteptam ca el să facă lucruri pentru mine și când nu le-a făcut, am crezut că nu mă iubește’’, susține utilizatoarea Tik Tok.

Vezi şi: Semnele pe care partenerul ţi le transmite când nu te mai iubeşte

Ar aprecia mai mult partenerul

Poate că cel de lângă tine își dă interesul, te ajută cu diferite sfaturi, spală vasele când tu ești prea obosită sau îi ia pe cei mici de la școală atunci când tu nu poți ajunge. Apreciază aceste lucruri! Multe cupluri divorțate regretă faptul că nu au apreciat suficient de mult eforturile partenerilor. Lipsa de apreciere duce la confilict și în cazuri grave, la despărțire.

,,Căsnicia nu e o joacă’’

Asta afirmă multe dintre persoanele divorțate. Înainte de a te căsători trebuie să știi ce implică un astfel de angajament, ce responsabilităţi și drepturi ai, și să fii hotărât. Căsătoria pe grabă sau făcută din cauza presiunii unuia dintre parteneri crește șansele de despărțire.

de Anca-Teodora Popa