Ce este de făcut când atracţia în cuplu dispare

image

Surprinde-ţi partenerul cu lucruri noi, inclusiv pe plan sexual! Foto: Shutterstock

Stadiile incipiente ale relațiilor sunt pline de atracție și „chimie”, care unesc partenerii. În timp, este firesc ca o parte din atracție să se transforme. Uneori, se întâmplă ca atracția chiar să dispară.

Şi atunci, ce facem dacă dispare atracţia în cuplu? Soluţii ar fi: de la îmbunătățirea comunicării, prioritizarea timpului împreună și concentrarea asupra aspectelor pozitive din relație.

Care este rolul atracției?

Atracția este o reacție la o combinație de elemente fizice, mentale, emoționale și intelectuale pe care le considerăm de dorit la alții și  servește drept legătură pentru multe tipuri de afecțiune între parteneri, care se pot manifesta prin diferite forme, cum ar fi: expresii verbale, care includ cuvinte de dragoste, încurajare și apreciere, contactul fizic (îmbrățișări, ținerea de mână și intimitate fizică), timp de calitate împreună, ajutor reciproc, cadouri personalizate, semnificative sau valoroase etc.

Fără atracție, multe dintre aceste tipuri de conexiuni nu apar.

Câteva dintre motivele pentru care atracția poate dispărea în timp sunt previzibilitatea, conflictele, evoluția diferită a partenerilor, lipsa de efort și de comunicare în relație.

Relațiile pe termen lung sunt marcate de rutină, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Pe măsură ce noutatea și entuziasmul relației dispar și se instalează siguranța și stabilitatea, predictibilitatea se poate transforma în platitudine. Atracția fizică se poate estompa și, în timp, este posibil să mai găsești partenerul atractiv. La acest fenomen contribuie și faptul că trăiți o rutină zilnică împreună, în confort și cu un grad ridicat de intimitate care nu mai lasă loc surprizei.

De asemenea, conflictele pot crea distanță în relație. Ele aduc furie, resentimente, comunicare întreruptă și distantă dacă sunt lăsate nerezolvate. Conflictul poate proveni din multe cauze, inclusiv din lipsa banilor sau a unor decizii care implică banii, decizii parentale, împărțirea responsabilităților sau infidelitate.

Vezi şi: Iată ce îi atrage cu adevărat pe bărbaţi la femei!

Gândeşte-te ce te-a atras iniţial la partener

Dacă se ajunge aici, este important să înțelegi cauza din spatele lipsei de atracție, care poate fi fizică sau emoțională. De asemenea, amintește-ți  ceea ce inițial a fost atractiv la partener și analizează ce și de ce s-a schimbat. De asemenea, este util să analizezi și ce îți dorești și nu (mai) primești.  

Pune efort în relație

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi. Dacă vrei mai multă distracție, emoție sau romantism în relație, ia în mod activ măsuri pentru a aduce acele elemente în relația ta, dintr-o perspectivă de dragoste și grijă, fără așteptări nerostite, amărăciune sau resentimente.

Ia iniţiativă sexuală! Surprinde-ţi partenerul cu lucruri noi în dormitor!

Vezi şi: Cum seduci o persoană. Tehnici cu care nu dai greş

Ce spune psihologul

Lorena Diaconescu, psiholog, psihoterapeut

Când vorbim despre cuplu, trebuie să știm că vorbim despre o relație care presupune atât pasiune, cât și prietenie și încredere. Dinamica relaţiei este diferită de la un cuplu la altul, iar partenerii pot avea mai mult sau mai puțin abilitatea de a se adapta schimbărilor și noilor nevoi personale, ale partenerului ori ale cuplului.

Atracția poate fi definită într-un mod comun și acceptată de toată lumea, însă percepția asupra acestui concept este diferită de la o persoană la alta.  Dacă vom confunda atracția cu pasiunea, atunci vom experimenta și scăderea sau dispariția acesteia. Am putea totuși să considerăm atracția că fiind interesul viu păstrat faţă de partener, iar secretul pe care toată lumea își dorește să îl afle constă în ingredientele ce stau la baza atracției: prietenie, încredere, respect, manifestarea interesului faţă de celălalt, dar și aprecierea constantă a acțiunilor menite să aducă echilibrul în cuplu.

Se întâmplă adesea că partenerii să nu mai vadă sensul relației și să considere că au făcut o alegere greșită sau că relația a ajuns la final. Totuși, atâta timp cât mai au ceva de oferit, iar în balanță relației există și lucruri pozitive, nu numai negative, atunci este nevoie de un efort de clarificare a impasul în care se afla cei doi.

Soluția de baza ar fi înțelegerea faptului că lupta de putere, încercarea de a demonstra că celalalt greșește mai mult sau s-a schimbat sunt instrumentele care distrug o relație. Adesea, partenerii rămân prinși în acest joc fără miza și aducător de frustrări și nefericire, care conduc la șubrezirea relației, precum și la transformarea ei într-una toxică.

A repara relația înseamnă a încerca să găsim cea mai mică schimbare pe care suntem dispuși să o facem pentru a oferi un plus de confort emoțional partenerului și apoi să evaluăm efectul asupra propriei persoane. Reconstruirea relației ar putea să se bazeze pe inversarea operațiilor: în loc de cerere-oferta să învățăm să oferim, să validăm și abia apoi să observăm beneficiile. De asemenea, revizuirea nevoilor și modul în care ni se răspunde la ele ne ajută să vedem dacă relația are nevoie de reașezarea pe noi baze în care partenerii se regăsesc, se simt validați și acceptă conștient procesul de adaptare la schimbare.