Iată de ce adorm bărbaţii după ce fac dragoste!

Există un stereotip vechi, bazat pe adevăr, că bărbații pot deveni somnoroși după ce au orgasm în timpul sexului.

Există o serie de motive pentru care se întâmplă acest lucru și câteva argumente despre care ar putea fi avantajul evolutiv de a fi obosit după ce ai făcut sex.

Când ai orgasm, eliberezi o serie de hormoni, inclusiv oxitocină, prolactină, acid gama-aminobutiric și alte endorfine. Toate acestea sunt lucruri care vor contribui la senzația de somnolență, oxitocina jucând un rol cheie.

Cuplu care doarme in pat - pozitii de somn FOTO Shutterstock

Relaxarea indusă de actul sexal duce la somn. Foto: Shutterstock

„Homonul, care este eliberat în timpul orgasmului, este asociat cu reducerea stresului, scăderea gradului de apărare și stimularea imobilității fără teamă. Aceasta este situația ideală pentru a merge la culcare”, a explicat dr. Sue Carter, de la Institutul Kinsey pentru Cercetare în Sex, Gen și Reproducere de la Universitatea Indiana.

„Să fii capabil să stai nemișcat noaptea și să nu-ți mai trezești creierul și să te gândești la lucrurile care te deranjează sau pe care trebuie să le faci a doua zi, este ideal pentru o odihnă de calitate.”

De asemenea, se crede că prolactina joacă un rol important în somnolență, precum și în scăderea excitației după sex. S-a descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de prolactină au somnolență crescută în timpul zilei, sugerând o legătură între hormon și senzația de somnolență.

Interesant este că un studiu, care a cuprins bărbați și femei care fac sex sau se masturbează a constatat că există o creștere a prolactinei cu 400% mai mare după actul sexual decât după masturbare, sugerând că este mai „satisfăcătoare din punct de vedere fiziologic”, potrivit autorilor studiului. De asemenea, s-a considerat că prolactina joacă un rol în motivul pentru care bărbații nu pot opta pentru „runda 2”.

În ceea ce privește motivul pentru care acest lucru este util din punct de vedere evolutiv, nu se știe cu adevărat sigur. Se crede că cocktailul de hormoni eliberat după orgasm are un rol în legarea afectivă și emoțională cu partenerul tău și este posibil ca sentimentele de somnolență să fie mai mult un efect secundar.

Cât despre motivul pentru care stereotipul este că bărbații adorm, mai degrabă decât bărbații, poate fi mai mult un motiv de decalaj de orgasm.

„[Homonii care induc somnul] par să fie secretați în cantități egale la bărbați și la femei”, au scris medicii și scriitorii Mark Leyner și Billy Goldberg în cartea lor „De ce bărbații adorm după sex?”.

Sursa: IfScience