Ce se întâmplă cu sănătatea inimii când nu mai faci sex?

Există multe motive pentru care intimitatea sexuală îți face bine. Iar știința confirmă că este o modalitate excelentă de a te conecta cu persoana pe care o consideri specială și că orgasmul poate fi o formă de eliberare a stresului.

Pe de altă parte, absența sexului ar putea intensifica gândurile anxioase și crea o distanță relațională.

Dar știai că atunci când încetezi să faci sex, sănătatea inimii tale ar putea suferi, de asemenea? Se pare că a deveni intim cu partenerul tău poate scădea tensiunea arterială, întări inima și chiar preveni bolile cardiovasculare.

sex_shutterstock 618629459 jpg

Sexul nu poate înlocui exercițiul fizic, dar aduce alt tip de beneficii inimii. foto: Shutterstock

Conform unui studiu din 2010 realizat pe bărbați și publicat în Jurnalul American de Cardiologie, a face sex de două ori pe săptămână sau mai mult a fost asociat cu un risc redus de boală cardiacă în comparație cu subiecții care au avut contact sexual o dată pe lună sau mai rar. În același timp, un studiu din 2019 în jurnalul Medicinei Sexuale a descoperit că sexul combinat cu orgasmul în seara precedentă ar putea reduce presiunea arterială sistolică. Aceasta se referă la presiunea exercitată asupra pereților arterelor atunci când inima ta se contractă. Înterestant, există și altceva ce se întâmplă cu sănătatea inimii tale atunci când încetezi să faci sex.

Sănătatea ta mentală și somnul ar putea suferi și acest lucru poate afecta inima.

Sexul este o modalitate minunată de a te relaxa și de a elimina stresul; absența acelei eliberări ar putea afecta negativ starea ta mentală și, astfel, sănătatea ta cardiovasculară.

Stresul poate avea un efect inflamator asupra corpului, dar fiind cronic stresat te poate determina să faci alegeri de viață proaste, cum ar fi să mănânci nesănătos și să nu faci exerciții. Statul treaz noaptea și preocuparea excesivă pot afecta și somnul tău. Toți acești factori pot provoca o deteriorare a sănătății inimii tale.

De asemenea, conform Dr. Michael Blaha, director de cercetare clinică la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor de Inimă de la Johns Hopkins, a deveni intim cu un partener te face să te simți conectat la el și poate preveni sentimentele de singurătate, depresie și anxietate.

Este de la sine înțeles că sănătatea ta mentală este strâns legată de starea ta generală de sănătate, inclusiv sănătatea inimii tale.

Se întâmplă ceva și cu nivelurile tale de estrogen și testosteron atunci când încetezi să faci sex, iar acest lucru poate afecta inima ta, conform Dr. Joseph J. Pinzone, CEO și director medical al Amai Wellness.

Activitatea sexuală stimulează acești hormoni, dar niveluri scăzute pot duce la boli de inimă și alte complicații, potrivit Dr. Pinzone. Acum, când știi câteva dintre modurile surprinzătoare în care viața ta sexuală poate influența sănătatea ta, s-ar putea să te întrebi ce efecte poate avea sexul asupra cuiva cu probleme cardiovasculare existente.

Este important să menționăm că, în ciuda multor beneficii prietenoase cu inima, sexul regulat nu ar trebui să înlocuiască exercițiile regulate și alimentația sănătoasă pentru sănătatea cardiovasculară.

Având în vedere acest lucru, subiectul sexului poate fi adus în discuție în cazul pacienților cu probleme cardiace sau cei care au suferit recent o intervenție chirurgicală la inimă. Poate cauza probleme? Depinde de starea inimii spune  Dr. Helene Glassberg, cardiolog la Penn Medicine. În timp ce condiții cardiace instabile cu risc crescut, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii (aritmie), durerile în piept (angină) sau insuficiența cardiacă, ar necesita o anumită prudență.

Hormonii care induc senzația de bine și lupta împotriva depresiei ce vin odată cu intimitatea sexuală pot chiar să ajute pe cineva cu probleme de inimă. Un studiu din 2020 publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a descoperit că reluarea activității sexuale în primele trei luni după infarctul miocardic (atac de cord) a fost asociată cu supraviețuirea pe termen lung.

Sursa: Health Digest