Aşa pot fi depăşite disfuncţiile sexuale la femei!
Disfuncția sexuală necesită tratament numai dacă femeia este deranjată de ea. Dacă nu, nu necesită terapie, deoarece nu afectează sănătatea. Foto: Shuttestock
Există mai multe opţiuni de tratare a disfuncţiei sexuale la femei, de la schimbarea stilului de viaţă până la medicamente.
Disfuncția sexuală constă într-o problemă recurentă sau persistentă a răspunsului sexual, dorinței sexuale și a orgasmului sau în prezența durerii care pot crea o tensiune în relații și neîmplinire sexuală.
Disfuncția sexuală poate apărea la bărbați și femei. Totuşi, în cazul disfunției sexuale feminine, poate include probleme la nivel de dorință. excitare, atingerea orgasmului, spasme dureroase ale mușchilor vaginali care produc contracția vaginului și actul sexual dureros.
Disfuncția sexuală la femei este destul de frecventă. Aproximativ 43% dintre femei se confruntă cu disfuncții sexuale la un moment dat. Disfuncția sexuală poate apărea în orice etapă a vieții, în anumite situații sexuale specifice ori în toate situațiile.
Vezi şi: Ce poate dezvălui forma feței despre sexualitatea ta?
Pot fi cauzate de unele boli
Disfuncțiiile sexuale pot avea cauze fizice, hormonale și psihologice sau poate fi o combimaţie de factori multipli. Boli precum cancerul, durerea cronică, artrita severă, leziunile fizice, diabetul, afecţiunile cardiace, insuficiența renală, scleroza multiplă și problemele vezicii urinare pot duce la disfuncție sexuală. Anumite medicamente precum antidepresivele, medicamentele pentru tensiunea arterială, antihistaminicele și medicamentele pentru chimioterapie pot afecta funcția sexuală.
Există anumite perioade în viaţa femeii, când modificările hormonale determină şi posibile probleme sexuale. Astfel de dezechilibre apar după naştere sau în timpul alăptării. De asemenea, la menopauză, reducerea estrogenului poate duce la modificări ale țesuturilor genitale, cum ar fi uscăciunea vaginală.
Afecțiunile psihologice netratate, cum ar fi anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic, antecedentele de abuz sexual, stresul, nesiguranța, problemele de imagine corporală și depresia pot provoca disfuncție sexuală. Şi credințele culturale și religioase pot contribui, de asemenea, la disfuncția sexuală.
Şi anumite medicamente pot provoca disfuncție sexuală. Medicul poate prescrie o alternativă sau poate ajusta doza de astfel de medicamente.
Vezi şi: Ce înseamnă o relație deschisă?
Opțiuni de tratament non-medical
Comunicarea deschisă cu partenerul despre preferințele sexuale şi rezolvarea conflictelor pot rezolva majoritatea problemelor relaționale care pot contribui la disfuncția sexuală.
Consultarea cu un terapeut sau psiholog autorizat poate ajuta la tratarea problemelor emoționale sau relaționale care contribuie la disfuncția sexuală.
Modificări ale stilului de viață includ reducerea consumului de alcool, efectuarea unei activități fizice regulate şi adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate.
Un lubrifiant vaginal poate reduce uscaciunea, durerea și disconfortul din timpul actului sexual, iar excitarea poate fi stimulată prin utilizarea unui vibrator pentru clitoris.
Poate fi nevoie de terapie hormonală
Disfuncția sexuală cauzată de hormoni și alte boli poate necesita tratament medical, care include terapia hormonală cu estrogeni sub formă de creme, inele vaginale sau tablete. Acest lucru atenuează uscăciunea vaginală, tonusul și elasticitatea și crește fluxul sangvin la nivel local. În plus, există medicamente care modulează receptorii de estrogeni, reducând durerea din timpul sexului. Terapia de substituție hormonală poate ajuta la reducerea simptomelor menopauzei în tot corpul, inclusiv la nivelul organelor genitale.
Dacă depresia, anxietatea sau alte afecţiuni psihologice sunt cauza disfuncţiei, medicul psihiatru va recomanda tratamentul potrivit.