Ce poate dezvălui forma feței despre sexualitatea ta?

Doar privind chipul cuiva, poți intui comportamentul sexual, spune știința.

Iată cum poți interpreta sexualitatea unei persoane, privindu-i trăsăturile, potrivit The Healthy.

Este oficial: lățimea și forma feței pot prezice dorința sexuală, așa că este posibil să poți vedea la nivelul feței, adevăratul potential sexual al unei persoane.

Cercetările conduse de Steven Arnocky de la Universitatea Nipissing din Canada, publicate în revista Springer Archives of Sexual Behavior, examinează rolul pe care trăsăturile faciale îl joacă în relațiile sexuale și selecția partenerului.

1 sex cuplu shutterstock 503194276 jpg jpeg

Bărbații cu fața pătrată și lată au un libido mai pronunțat, dar și tendința de a înșela. Foto: Shuttesrstock

Echipa de cercetare a efectuat două studii separate: primul a implicat 145 de studenți canadieni (dintre care 48 la sută erau bărbați) care aveau relații heterosexuale romantice la acea vreme. Fiecare a completat chestionare despre comportamentul lor interpersonal și dorința sexuală și a furnizat o fotografie din care cercetătorii au determinat raportul dintre lățimea și înălțimea feței. Cel de-al doilea studiu, o versiune extinsă a primului, a implicat 314 studenți de la o altă universitate canadiană, care au răspuns la întrebări despre orientarea lor sexuală, orientarea lor sociosexuală (cât de confortabili sunt cu sexul ocazional în afara unei relații angajate, monogame) și cât de probabil este să își înșele un partener.

Rezultatele arată că bărbații și femeile cu un raport lățime-înălțime facială ridicat – practic fețe pătrate și late, spre deosebire de cele lungi și subțiri, au raportat un apetit sexuală mai mare și o motivație sexuală mai mare.

De asemenea, s-a constatat că bărbații cu fețe pătrate și late sunt mai predispuși că facă sex ocazional și, de asemenea,  sunt mai predispuși să ia în considerare posibilitatea de a fi infideli față de partenerii lor.

„Împreună, aceste descoperiri sugerează faptul că la nivelul caracteristicilor faciale se pot vedea și se și transmit către potențialii parteneri mesaje importante despre motivațiile sexuale”, spune Arnocky, așa cum este raportat în ScienceDaily.

Studiul este cel mai recent dintr-un număr tot mai mare de cercetări care arată că anumite trăsături psihologice și comportamentale sunt asociate cu anumite trăsături faciale.

Un studiu din 2015 publicat în jurnalul PLOS a constatat că bărbații care au fețe largi, pătrate tind să fie considerați mai amenințători și mai dominanți decât bărbații cu fețe mai subțiri și mai lungi. Un alt studiu, publicat în 2014 în Psychological Science, a arătat că, cu cât scorul facial al unui bărbat este mai mare, cu atât era mai atractiv ca partener sexual pe termen scurt.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este prima cercetare care leagă scorul facial de dorința sexuală și psihologia sexuală.

Deși recunosc că studiul este pur observațional și, prin urmare, nu poate stabili cauzalitatea, cercetătorii cred că diferența în proporțiile faciale ale oamenilor poate proveni din pubertate, când hormonul testosteron, un jucător cheie în formarea atitudinilor și dorințelor sexuale, este ridicat.