Disconfort sau dureri după contactul intim? Acestea ar putea fi cauzele!

image

Deși relaţiile sexuale nu ar trebui să doară, disconfortul în timpul și contactele intime nu sunt neobișnuite.

Simptomele dispareuniei, termenul medical care descrie durerea în timpul contactelor intime, pot varia în funcție de persoană și de cauză. Infecțiile, rănile, alergiile și anumite probleme de sănătate pot crește riscul de a experimenta acest disconfort.

Tipurile de dureri sexuale pot fi variate şi pot apărea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Din punctul de vedere al localizării, durerea poate fi resimţită la nivelul penisului, vulvei sau la intrarea în vagin ori adânc în interiorul vaginului, uterului sau pelvisului inferior.

Se estimează că 3 din 4 femei se vor confrunta cu sex dureros la un moment dat în viață, iar motivele  durerii sunt variate, dar există o listă de situații potențiale, întâlnite mai frecvent, care pot provoca durere în timpul și după sex.

Unele infecţii

Infecțiile vaginale cu ciuperci și cele ale tractului urinar pot provoca inflamații vaginale, cunoscute și sub numele de vaginită. Când vaginul este inflamat și umflat, frecarea apărută pe durata contactului intim poate provoca durere suplimentară sau o senzație de arsură.

O infecție fungică precum cea cu Candida sau o infecție urinară, care afectează și penisul, poate produce durere. De exemplu, o infecție cu Candida poate provoca mâncărime, secreții albe groase și durere în timpul urinării, cu impact și asupra calității actului intim. Tratarea infecției ar trebui să amelioreze durerea, dacă infecția a fost cauza.

În cazul unei infecții uirnare, țesutul iritat al tractului urinar, poate provoca durere și arsuri. De obiciei, acestea se tratează cu antibiotice, iar la vindecare, ar trebui să dispară și orice durere asociată cu infecția. Persoanele care au predispoziție către infecții urinare pot lua și măsuri preventive, cum ar fi urinare după sex, hidratare și evitarea băilor sau folosirea de produse parfumate pe organele genitale.

Bolile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală, precum chlamydia și gonoreea, provoacă inflamații vaginale care pot face sexul cu penetrare să se simtă dureros sau să provoace senzații puternice de arsură. Ele pot provoca, de asemenea, secreții anormale sau arsuri și durere în timpul urinării.

Herpesul genital

Infecțiile active sunt dureroase și, dacă există un herpes genital cu leziune deschisă, este recomandat să evitați contactul intim. Dacă pentru chlamydia și gonoree, medicul poate prescrie medicamente pentru tratarea infecției, în cazul herpesului medicamentele pot acționa prin reducerea riscului de transmitere și de pusee dureroase. Utilizarea unei metode de barieră, cum ar fi prezervativele, în timpul contactelor intime, este utilă în prevenția acestor boli cu transmitere sexuală.

Boala inflamatorie pelvină

Este o infecție a organelor de reproducere superioare feminine, adesea cauzată de gonoree sau chlamydia netratată. Dacă există o bănuială că ar putea fi vorba despre această afecțiune, trebuie consultat cât mai curand posibil medicul, pentru a recomanda antibiotic. Se recomandă intervenția promptă, deoarece leziunile cauzate de infecții pot fi permanente.

Uscăciunea vaginală

Dești este subestimat impactul lipsei de lubrifiere suficiente, frecarea în cazul sexului cu penetrare poate duce la dureri vaginale care să afecteze viața sexuală. Uscaciunea vaginală paote apărea pe fondul lipsei de excitare sau a unor modificări hormonale precum reducerea cantităţii de estrogen.

De exemplu, în cazul proaspetelor mămici, modificările hormonale pot scădea cantitatea de estrogen din corp și pot duce la uscăciunea vaginală, care face dureros contactul sexual. Pentru aceste situații, medicul poate recomanda utilizarea estrogenului vaginal, a cremelor hidratante sau a lubrifianților.

În mod similar, perimenopauza și menopauza pot, de asemenea, să scadă nivelul de estrogen și să ducă la uscăciune și inflamație vaginală. Această uscăciune poate fi, de asemenea, un simptom al atrofiei, când vaginul devine subțire, uscat și inflamat din cauza nivelului scăzut de estrogen.

Dacă uscăciunea este legată de menopauză, lubrifianții sau terapia hormonală pot ajuta la restabilirea umidității.