Femeile se pot bucura de sex și fără orgasm?

Majoritatea femeilor nu ajung la punctul culminant doar prin penetrare, de aceea este important să știi aceste lucruri despre ogasmul feminin

Experții spun că orgasmele feminine sunt adesea înțelese greșit.

Există o mulțime de întrebări în jurul orgasmului feminin și chiar și femeile pot avea dificultăți în a înțelege pe deplin ce se întâmplă în corp atunci când ating punctul culminant.

Din păcate, în jurul orgasmului feminin au circulat o mulțime de mituri, făcând și mai greu pentru femei și partenerii lor să înțeleagă cum și când se întâmplă.

„Cu orgasmul masculin, este destul de evident pentru că are și o dovadă vizibilă”, spune dr. Lauren Streicher, profesor clinic de obstetrică și ginecologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine și creator al podcastului Dr. Streicher's Inside Information , potrivit Yahoo Life. „Dar orgasmul feminin este mult mai misterioso, de aceea se pretează la tot felul de mituri”.

Cuplu in pat Orgasm Foto shutterstock 217138234 jpg

Orgasmul feminin este încă prea puțin studiat. Foto: Shutterstock. 

„Încă trăim într-o societate centrată pe bărbați”,  spune Streicher, iar bărbații pot avea concepții greșite despre orgasmul feminin. De asemenea, trebuie să luați în considerare că „Orgasmul feminin a fost puțin studiat și a fost comparat cu orgasmul masculin timp de mulți ani”, spune terapeutul sexual Debra Laino pentru Yahoo Life.

Există o mulțime de motive pentru care orgasmul feminin este înțeles greșit. Totuși, este important să înțelegi unele dintre elementele de bază.

Nu toată lumea are un orgasm la penetrare

De fapt, „cele mai multe femei nu au orgasm doar prin penetrare”, spune terapeutul sexual Jess O’Reilly, creatorul podcastului Sex with Dr. Jess, pentru Yahoo Life. Ea indică un studiu din 2017, realizat pe 1.055 de femei adulte din SUA, care a constatat că doar 18,4% dintre subiecți ar putea ajunge la orgasm doar din actul sexual. În schimb, aproape 37% dintre femei  au raportat că ar putea ajunge la orgasm în timpul actului sexual dacă ar fi implicată stimularea clitorisului. În plus, 36% au spus că, chiar și atunci când stimularea clitorisului nu a fost necesară, au avut orgasme mai bune atunci când clitorisul le-a fost stimulat în timpul actului sexual.

„Majoritatea femeilor trebuie să aibă o stimulare fizică a clitorisului până la orgasm – și asta nu se întâmplă în timpul sexului cu penetrare decât dacă partenerul lor stimulează clitorisul”, spune Streicher.

Clitorisul este un organ sexual feminin găsit în partea de sus a deschiderii vaginului, conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi.

Când femeile au o distanță mai mare între clitoris și deschiderea vaginală, este mai puțin probabil să aibă orgasm în timpul sexului cu penetrare decât cele care au o distanță mai mică, spune Streicher. „Este într-adevăr o situație care ține de anatomie”, adaugă ea.

Dar unele femei nu au niciodată orgasm la sexul cu penetrare. „Acest lucru poate fi din mai multe motive, cum ar fi lipsa de conștientizare a corpului, frică, anxietate, traume și stres”, spune Laino.

Femeile se pot bucura de sex și fără orgasm

Orgasmul este adesea prezentat ca experiența de vârf a unei întâlniri sexuale, „dar nu este singura parte plăcută a sexului”, spune O'Reilly. Laino este de acord. „Multe femei iubesc excitarea crescută de la sex și pot avea în continuare o experiență sexuală minunată fără a avea un orgasm”, spune ea.

De fapt, Streicher subliniază că sexul tantric este construit pe ideea că orgasmul nu este scopul final. „În sexul tantric, călătoria este la fel de plăcută ca și orgasmul”, spune ea. „Ideea că dacă nu ai un orgasm, nu există plăcere este un lucru centrat pe bărbați.”

„Mulți oameni raportează că sexul este incitant, senzual, împlinitor și fierbinte – chiar și atunci când nu au un orgasm”, continuă O’Reilly. „Este posibil să nu fie așa și experiența ta, dar fiecare persoană poate decide ce funcționează în cazul său particular.”

Femeilor le ia mai mult timp până la orgasm

Este dificil să găsești statistici precise despre asta, dar cercetările sugerează că bărbaților le ia în medie cinci până la șapte minute pentru a avea orgasm și a ejacula. Pentru femei, este nevoie de o medie de 14 minute până la orgasm în timpul sexului cu un partener, potrivit Societății Internaționale de Medicină Sexuală (ISSM).

„Această diferență este mai pronunțată atunci când facem sex cu un partener, decât să o facem singuri”, spune O'Reilly. „Când suntem pe cont propriu, există mai puțină presiune. Este posibil să folosim tehnici și abordări care au mai multe șanse să ducă la orgasm.”

Excitarea feminină necesită adesea atât preludiu emoțional, cât și fizic, iar asta necesită timp, spune Laino. Problemele practice pot duce, de asemenea, la un timp mai lung până la orgasm pentru femei, spune O'Reilly. „Dacă tocmai ai pus copiii în pat, poate fi mai greu să faci o distincție între rolul tău de mamă și rolul tău de iubită”, spune ea.

Femeile pot avea orgasm fără sex cu penetrare

Clitorisul este situat în afara orificiului vaginal și, din această cauză, femeile nu au nevoie să aibă sex cu penetrare până la orgasm, spune Streicher. De fapt, femeile sunt mai degrabă predispuse la orgasm fără penetrare”, spune O'Reilly. „Frecarea, mângâierea, sărutul, suptul și presiunea din exterior sunt mai probabil să ducă la orgasm”, adaugă ea.

Dar clitorisul nu este singura cale către orgasm pentru femei.

„Unii oameni au orgasm doar în fantezie, fără să își atingă măcar organele genitale”, continuă O'Reilly. „Alții pot avea orgasme de la stimularea sânului sau a mamelonului.”

Femeile pot avea mai multe orgasme

Orgasmurile multiple sunt posibile pentru femei - pur și simplu nu este clar cât de comune sunt acestea.

„Nimeni nu știe cu adevărat cât de comun este”, spune Streicher, adăugând, „aceste lucruri sunt foarte greu de studiat”. Dar nu toate orgasmele feminine multiple sunt egale.

„Multiplii pot lua o varietate de forme”, spune O'Reilly. „Unele femei au o serie de orgasme mai puțin intense, urmate de un climax.

Altele alternează între diferite tipuri de stimulare pentru a experimenta diferite tipuri de senzații pe măsură ce au orgasm. Iar altele se bucură de orgasme multiple doar atunci când sunt profund relaxate și lipsite de responsabilități practice.”