Detaliul care spore┼čte pl─âcerea sexual─â

Via┼úa intim─â poate fi perturbat─â de unele probleme precum lipsa de umezire natural─â a vaginului. Pentru ca lucrurile s─â mearg─â ca ÔÇ×unseÔÇť, po┼úi apela la lubrifian┼úi.

image

├Än caz de usc─âciune vaginal─â, lubrifian┼úii pot rezolva problema. Foto: Shutterstock 

├Än timpul excita╚Ťiei, se intensific─â circula╚Ťia s├óngelui la nivelul vaginului ╚Öi se secret─â un lichid incolor. Aceasta este lubrifierea ╚Öi are leg─âtur─â cu estrogenul, hormon sexual feminin, o sc─âdere a nivelului acestuia duc├ónd la usc─âciunea local─â. Lipsa de lubrifiere natural─â a vaginului apare mai ales la menopauz─â, din cauza sc─âderii nivelului de estrogen. Aceast─â problem─â poate surveni ├«ns─â ╚Öi la v├órste mai tinere, fiind cauzat─â opera╚Ťii ├«n zona genital─â, de anumite boli, de administrarea unor medicamente, de probleme psihologice, ├«n urma na┼čterilor sau din cauza fumatului. Usc─âciunea vaginal─â ├«ngreunez─â actul sexual, de aceea, sexologii indic─â folosirea lubrifiantului.

Cei pe baz─â de ap─â, ideali

Specialistul ├«n planificare familial─â Iuliana Balte┼č recomand─â lubrifiantele care au ├«n compozi┼úie ap─â. Acesta are numeroase avantaje, dou─â dintre acestea fiind ├«ndep─ârtarea u╚Öoar─â dup─â contactul sexual ╚Öi consisten╚Ťa variat─â (de la cele ÔÇ×m─ât─âsoaseÔÇŁ p├ón─â la cele gelatinoase). Un dezavantaj al lubrifian╚Ťilor pe baz─â de ap─â este c─â poate necesita mai multe aplic─âri.

Lubrifian╚Ťii care au ├«n componen╚Ť─â ap─â pot deteriora prezervativul ┼či diafragma. Nu ├«nlocui niciodat─â lubrifiantul cu creme hidratante de m├óini, de corp sau cu alte uleiuri.

De unde îl cumperi

Pentru siguran┼ú─â, lubrifiantul trebuie cump─ârat doar din farmacii. De asemenea, la achizi┼úionare se ┼úine cont de termenul de valabilitate ┼či de condi┼úiile de p─âstrare.

Ce ingrediente să eviţi la alegerea lubrifiantului

Vaselina ┼či produsele derivate din petrol ├«mpiedic─â pielea s─â respire ┼či pot con┼úine urme chimice care ar putea cre┼čte riscul apari┼úiilor unor boli.

Uleiurile de silicon apar pe etichetă sub denumirile de: dimeticon, metilpolisiloxan, metilpolisilozan, mirasil DM 20, vicasil 5M. Acestea pot afecta ţesutul pielii.

Glicerina ┼či glucoza pot provoca candidoz─â ┼či infec┼úii vaginale.

Fenoxiletanolul ├«n concentra┼úie mare poate afecta fertilitatea la femei ┼či sistemul nervos central al f─âtului.

Dr. Iuliana Balte┼č, medic planificare familial─â 

Atrofia vaginal─â este cauzat─â de insuficien┼úa de estrogen. ├Än momentul ├«n care acest hormon dispare din organism, apare usc─âciunea vaginal─â, pierderea elasticit─â┼úii ┼či sc─âderea capacit─â┼úii de ap─ârare ├«mpotriva infec┼úiilor la nivelul vaginului.

Atrofia vaginal─â apare la menopauz─â sau ├«n urma unor interven┼úii chirurgicale ├«n sfera genital─â. Pentru a favoriza confortul ├«n timpul actului sexual, chiar ┼či ├«n cazul atrofiei vaginale, se recomand─â folosirea lubrifiantului pe baz─â de ap─â.   

Cite┼čte ┼či: 7 gre╚Öeli de evitat dup─â sex

SFAT. Evit─â lubrifian╚Ťii care au ├«n componen╚Ť─â paraben, pentru c─â aceast─â substan╚Ť─â se poate absorbi u╚Öor la nivelul mucoaselor.