Ce sunt asexualii şi ce îi diferenţiază de persoanele abstinente

Considerată de specialişti în domeniu orientare sexuală, asexualitatea poate fi considerată invalidantă. Persoanele asexuale nu simt atracţie sexuală faţă de ceilalţi, ceea ce nu le împiedică totuşi să se îndrăgostească sau să se căsătorească.

image

Asexualitatea este o orientare sexuală mai puţin cunoscută, fiind confundată cu aversiunea faţă de sex. Foto: Shutterstock

Termenul de asexualitate este folosit uneori pentru a desemna o lipsă de interes pentru sex sau, mai rar, absența orientării sexuale, informează santemagazine.fr. Însă asexualitatea face referire la lipsa atracţiei sexuale, cu toate că persoanele în cauză pot accepta să aibă contacte sexuale, dar nu pentru plăcere, ci din curiozitate, pentru a-şi satisface partenerul sau pentru a avea copii, de exemplu.

Asexualitatea este considerată o orientare sexuală, la fel ca şi heterosexualitatea, homosexualitatea, bisexualitatea și pansexualitatea, în cadrul conferinței WorldPride din 2017 pentru drepturile omului.

Nu este o tulburare psihică şi nici sexuală

Asexualitatea nu mai este recunoscută ca o patologie de Asociația Americană de Psihiatrie începând din anul 2013. Până atunci, unii specialiști au considerat că ar putea fi legată de o boală sau de o problemă de libido.

Asexualitatea nu este o alegere, la fel ca heterosexualitatea sau ca homosexualitatea. Nu poate fi nici „diagnosticată”, nici „tratată”, întrucât nu este o patologie, subliniază Sandra Saint-Aimé, sexolog. Oamenii asexuali pot trăi sănătoși, complet fericiți și împliniți!

„Nu este o disfuncție sexuală, este stabilă pe tot parcursul vieții: nu este ceva care s-ar fi schimbat față de sexualitatea anterioară”, explică dr. Carol Burté, sexolog. Asexualitatea este, în general, persistentă pe tot parcursul vieții.

Ce o diferenţiază de abstinenţă

Asexualitatea nu are nimic de-a face cu abstinența sexuală, care este motivată mai mult de convingerile personale sau religioase. Femeile și bărbații abstinenţi simt atracție, dar se abțin voluntar de la sex, în timp ce persoanele asexuate pur și simplu nu simt nevoia.

Vezi şi: Problema sexuală pe care multe cupluri o au. Cum o depăşeşti