De ce unele persoane fumează după contactul sexual

În unele filme, de exemplu, vedem persoane, fie bărbaţi, fie femei, care îşi aprind o ţigară imediat după un contact intim. Care ar fi motivaţia acestei nevoi?

Nu există o cercetare riguroasă care să explice legătura între sex şi nevoia de a fuma, însă unii specialişti au analizat gestul, cum este Philippe Arlin, psiholog şi sexolog.

image

Țigara după un contact sexual este oarecum echivalentă cu țigara fumată după o masă bună”, a explicat Philippe Arlin pentru ladepeche.fr.

„Plăcerea sexuală induce o mare senzație de relaxare, fiind destul de logic să o asociem cu o plăcere oferită de țigară”, a comentat specialistul.

Chiar şi în cazul persoanelor care au renunţat la fumat, tendinţa de a aprinde o ţigară după sex este mare, pentru că gestul este aproape instinctiv. Motivaţiile acestui reflex sunt paradoxale şi ţin de inconştient.

Fumatul dăunează şi vieţii sexuale

Se ştie că fumatul este asociat cu diverse afecţiuni, printre care boala fumătorului - bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) sau cancerul pulmonar.

Însă fumatul are repercusiuni inclusiv asupra vieţii sexuale. Atât femeile, cât și bărbații care fumează se pot confrunta cu probleme de fertilitate. Studiile arată că fertilitatea fumătoarelor scade cu 15% până la 40%. De asemenea, și șansele de reușită ale ferilizării in vitro sunt mai mici la fumătoare și tot în cazul lor, menopauza se poate instala cu 2 ani mai devreme. În ceea ce-i privește pe bărbați, tutunul le afectează mobilitatea și numărul spermatozoizilor, favorizând și apariția disfuncțiilor erectile.   

„Fumatul reduce în mod semnificativ dorinţa şi plăcerea sexuală a bărbaţilor, chiar şi în cazul celor tineri, de 20-30 de ani. Chiar dacă fumătorii tineri nu resimt efectele negative ale fumatului asupra vieţii sexuale pe termen scurt, trebuie însă luat în considerare faptul că acest obicei afectează pe termen lung funcţia erectilă normală, întrucât contribuie la apariţia unor boli cronice care afectează circulaţia sanguină, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul şi bronhopneumopatia obstructivă cronică”, explică dr. Vitalie Mogoreanu, medic specialist urolog.

Vezi şi: La ce se gândesc bărbaţii în timp ce fac dragoste