Sexul poate fi un declanșator al crizelor de astm

Problema este că majoritatea pacienților nu știu acest lucru, spun oamenii de știință, citați de Insider.

Viața sexuală a oamenilor poate fi afectată, deoarece teama de un atac poate duce la anxietate cu privire la intimidate, și nici medicii nu sunt foarte bine pregătiți că îi ajute pa pacienți fiindcă există puține cercetări în această direcție.

image

Deși sexul este un declanșator al atacurilor de astm, au spus experții pentru Insider, dar aproape niciun pacient nu știe acest lucru.

Doi medici alergologi, Ariel Leung și AM Aminian au efectuat studiul - ambii sunt medici alergologi de la Centrul Medical Saint Agnes din Fresno, California, care au realizat un studiu despre legătiura dintre sex și atacul astmatic au declarat:

„Am văzut mulți pacienți, de-a lungul celor 36 de ani de practică, care au experimentat aceste simptome, dar fie nu sunt conștienți de această asociere. Iar cei care sunt conțtienți de asta, sunt prea stânjeniți să se ofere voluntar pentru a vorbi despre subiect”, a spus Aminian.

După ce au cercetat literatura academică, ei au găsit doar 7 studii care vorbeau despre sexul care declanșează astmul, față de aproximativ 1.806 de studii publicate despre astmul indus de efort.

Descoperirile lor, care nu au fost revizuite de colegi, au fost prezentate la reuniunea anuală a Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie din 10 noiembrie.

„Subiectul sexului este îținut tabu, deși este o parte vitală a sănătății generale a unei persoane”, a declarat Barbara Kaplan, director național de programe de astm pentru Asociația Americană a Plămânilor, într-un interviu pentru Insider.

„Îmi place că acest studiu pune în lumină sănătatea generală și calitatea vieții persoanelor cu astm bronșic”, a spus ea.

Între 5% și 20% din populația generală va avea la un moment dat astm indus de efort, indiferent dacă a fost diagnosticată cu astm.

„Mulți oameni nu realizează că activitatea sexuală este echivalentă, din punct de vedere eneretic cu  a urca două etaje de scări”, a spus Leung într-un comunicat de presă. Există, de asemenea, mulți alergeni în dormitor care ar putea declanșa un atac de astm, cum ar fi parfumurile din lumânări și loțiunile parfumate sau acarienii din lenjerie de pat, a spus Kaplan.

Senzația de respirație care se sfârșește poate fi stresantă și epuizantă, așa că nu este neobișnuit ca pacienții să se simtă nervoși și anxioși în fața situațiilor în care astmul lor a fost declanșat

„Chiar dacă s-a întâmplat o dată când faci sex și ai intimitate cu partenerul tău, poți avea acea anxietate din nou într-o altă situație”, a spus ea. De asemenea, poate cauza probleme cu stima de sine, dacă astmul înseamnă că trebuie să te oprești la jumătate.

Vestea bună este că, probabil, medicii pot oferi soluții dacă cunosc factorii declanșatori ai pacientului.

De exemplu, dacă declanșatorul este exercițiul, utilizarea unui inhalator cu aproximativ 30 de minute înainte de sex ar putea ajuta, au spus Kaplan și Leung.

„Unii pacienți ar putea crede că este lipsit de romantism, dar nimic nu este mai romantic decât să ai grijă de tine și să nu-ți lași parenerul să asiste la un atac de astm”, a spus Leung care a căontinuat spunând că, dacă este nevoie, trebuie să vă opriți, să luați inhalatorul și apoi , eventual, să continuați activitatea sexuală de unde ați lasat-o.

O altă strategie poate fi „să luați în considerare momentul din zi în care faceți sex”, a spus Kaplan, și cea mai bună variant în opinia ei este dimineața devreme când ești bine odihnit, nu la sfârșitul zilei de lucru când ești obosit. Ea a explicat faptul că unele poziții pun presiune pe piept și pot declanșa spasme incomode în plămâni, așa că evitarea unor poziții sexuale ar putea fi, de asemenea, o idee bună, a spus Kaplan.

Citește și Ce simptome dă comoția cerebrală