Relații sexuale dureroase: 7 cauze posibile

sex3 jpg

Un act sexual dureros îți poate da întreaga viață peste cap, pentru că devine o sursă de frustrare. Așa apar problemele în cuplu, se nasc întrebări, se ajunge la ceartă, și, uneori, chiar la depresie. Dar care sunt cauzele posibile ale dispareuniei? Doctorul Roger Dupuy, ginecolog și sexolog, discută despre patologiile responsabile și despre diferitele tratamente.

Cauze organice ale dispareuniei

Potrivit unui studiu britanic publicat în 2017, una din zece femei suferă de  dispareunie,  adică durere în timpul actului sexual. Femeile de la 50 de ani sunt cele mai afectate, deși și femeile mai tinere pot fi victimele acestui fenomen. Aceste dureri nu sunt lipsite de consecințe asupra sănătății mintale. Pot apărea astfel tulburări psihosociale, cum ar fi o imagine corporală negativă, hipervigilență la durere, anxietate, stimă de sine scăzută și depresie .

În cazul multora, aceste dureri nu sunt totuși tratate, adesea din cauza unui sentiment de rușine sau a unei percepții proaste a problemei. Dar care sunt exact cauzele posibile ale durerii în timpul actului sexual?

Durerea din timpul actului sexual poate avea cauze multiple, dar este important, în primul rând, să depistăm cauzele organice, chiar dacă, așa cum ne amintește doctorul Roger Dupuy: „Este dificil să împărțim partea psihogenă și partea organică”.

Infecții genitale

„ Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii în timpul actului sexual este infecția genitală ”, spune medicul ginecolog. Dispareunia poate avea la bază infecții vulvovaginale și urinare, dar și infecții cu transmitere sexuală. Micoza este una dintre cele mai frecvente cauze de durere în timpul penetrării. Este o patologie benignă.

Endometrioza

Endometrioza se caracterizeaza prin prezența, în afară cavității uterine a unui țesut asemănător cu cel al mucoasei uterului. Această boală cronică afectează 10% dintre femei . Jumătate ar suferi de dureri intense în timpul și după actul sexual . 

Cauze hormonale

În timpul menopauzei, perimenopauzei sau postpartum (după naștere), femeile experimentează o scădere a nivelului de estrogen . Aceasta presupune o scădere a libidoului, dar și un impact asupra mucoaselor genitale cu o lubrifiere dificilă care poate face actul sexual dureros.

Alte cauze anatomice

Durerea poate apărea și după o naștere dificilă, în urma unor rupturi chirurgicale sau din cauza unor malformații genitale . „Mai rar pot exista mici malformații ale organelor genitale, himenuri ușor strânse sau chiar imperforate care duc la imposibilitatea penetrării”, explică medicul Roger Dupuy.

Vulvodinia

Dispareunia este frecventă la femeile cu vulvodinie . Această durere vulvară persistentă rezultă dintr-o funcționare defectuoasă a sistemului de modulare a durerii. Suferința se instalează în timp ce nu se detectează nicio lezare tisulară.

Când creierul nostru ne împiedică să luăm măsuri

Prin urmare, durerea are de foarte multe ori o cauză organică, dar și psihogenă, cum ar fi stresul sau vaginismul.

Vaginismul

Vaginismul este „ o contracție involuntară a mușchilor perineali din jurul vaginului ”, rezumă medicul Roger Dupuy.  „Frica de durere duce la durere”, spune sexologul. Înainte de a adăuga: „O femeie care a suferit o traumă sau a avut anterior o relație dureroasă din cauza unei simple micoze, de exemplu, va avea această teamă de durere care va duce din nou la relații dificile”.

Stresul

Fără să-ți fie neapărat frică de acest moment, stresul poate complica relațiile sexuale. Stresul scade, de fapt, excitația, duce la tensiune și la o scădere a lubrifierii naturale, care provoacă indirect durere.

Tratamentul pentru dispareunie

Doctorul Roger Dupuy spune că: „dispareunia se ameliorează adesea”.

Tratează cauzele organice

„ Cauzele organice sunt cel mai ușor de tratat ”, explică specialistul. Pentru a trata infecția, medicul va prescrie  o cremă antifungică. Pentru unele infecții pot fi prescrise, de asemenea, antibiotice. Pentru a facilita vindecarea și regenerarea mucoasei se recomandă tratamente hormonale locale . În caz de lubrifiere dificilă se pot folosi lubrifianți pe bază de apă.

În aceste cazuri, important este să te poți relaxa  „Hipnoterapia are rezultate foarte bune în cazurile de vaginism”, spune medicul.

De asemenea, tehnicile comportamentale permit femeii să recapete controlul asupra situației și, prin urmare, să se simtă mai confortabil în dormitor . În cele din urmă, dacă cauza este mai profundă și scoate la iveală traume mai vechi, este important să consultați un terapeut sexual.