Când se spune că o femeie este nimfomană? De ce apare această tulburare

image

Dorinţa sexuală este absolut normală, însă comportamentele excesive asociate sexualităţii pot duce la apariţia unor tulburări.

Nimfomania este un termen folosit pentru a descrie un apetit sexual exagerat în cazul femeilor. O femeie nimfomană exprimă hipersexualitate, nevoia constantă de a întreţine relaţii intime, ceea ce îi poate afecta nu numai viaţa socială, ci şi pe cea de cuplu.

Femeia nimfomană vrea să aibă contacte sexuale mai tot timpul, cu același partener sau nu, cu sau fără plăcere. Conexiunea carnală a sexului este cea care o excită și pe care o caută în mod constant, fără a atinge orgasmul mereu.

Tulburarea este cunoscută de acum câteva secole, iar în anii 1800 termenul nimfomanie era folosit pentru a face trimitere la un diagnostic psihiatric care definea o femeie cu o poftă sexuală insaţiabilă.

La 1886, sexologul german Richard Freiherr von Krafft-Ebbing declara  că nimfomanele reprezintă un pericol social:

„Vai de bărbatul care va cădea în mrejele unei asemenea Messaline nesăţioase (n.r. – Valeria Messalina, cea de-a treia soţie a împăratului roman Claudius, vestită pentru desfrânarea sa)“, ale cărei pofte sexuale nu pot fi potolite“, informează webmd.com.

De ce apare

O cauză clară a nimfomaniei nu există, dar sunt mai multe ipoteze în aceste sens. Astfel, nimfomania poate apărea la femeile cu tendinţe bipolare care experimenteaza perioade profunde de depresie, intercalate cu faze de atacuri maniacale. Persoanele instabile emoțional, care au dezvoltat și un sentiment de respingere față de sexul opus, sunt predispuse la această tulburare, informează elle.fr.

Şi administrarea unui contraceptiv care determină o supraproducţie de estrogen sau o problemă endocrină care perturbă buna funcționare a ovarelor ar putea sta la baza nimfomaniei, potrivit Femme Actuelle.  

Efectele secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii sau levodopa, ar putea declanșa, de asemenea, tulburări de dorință sexuală. Funcționarea deficitară a anumitor zone ale creierului sau chiar o disfuncție a neurotransmițătorilor ar putea cauza nimfomania.

Cum se manifestă

Potrivit dr. Patrick Lemoine, medic psihiatru citat de journaldesfemmes.fr, femeia nimfomană:

- Are adesea aventuri de o noapte și are numeroase întâlniri pentru a întreţine raporturi sexuale;

- Are gânduri și fantezii sexuale care pot perturba activitatea profesională, socială şi viaţa de cuplu;

- Recurge frecvent la masturbare fără ca aceasta să-i aducă o adevărată plăcere;

- Uneori nu simte niciun sentiment pentru partenerul ei.

Afectează viaţa de cuplu

Cu toate că mulţi bărbaţi îşi doresc o parteneră cu apetit sexual crescut, realitatea este diferită în cazul nimfomaniei. Un bărbat cu o parteneră nimfomană este adesea depăşit de dorinţa insaţiabilă a acesteia şi ajunge să fie epuizat din punct de vedere fizic şi psihic.

Cum se tratează

Psihoterapia este cel mai comun mod de a trata nimfomania. S-au dovedit a fi eficiente terapiile cognitiv comportamentale şi hipnoza.

Tratamentele medicamentoase sunt prescrise numai în cazuri de depresie sau asociate cu o boală psihiatrică.

Vezi şi: Bărbaţii cu această trăsătură nu sunt buni la pat