Vedete diagnosticate cu hepatita C. Cum s-au îmbolnăvit

image

Hepatita C este una dintre bolile care pot fi adesea asimptomatice. Spre deosebire de hepatita A şi B, cea de tip C nu poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, beneficiază de terapii care pot aduce vindecarea.

Hepatita C este cauzată de infecţia cu virusul hepatitic C (VHC) şi poate trece neobservată, fiind descoperită întâmplător, chiar şi după mulţi ani. Acest lucru este pus pe seama faptului că în stadiul acut, adică în primele 6 luni de infectare, în doar 20% din cazuri apar simptome precum durerile articulare sau musculare, oboseală şi icter.  

„Infecţia cu virusul hepatitic C este una vindecabilă. În absenţa terapiei specifice, se instalează boala cronică de ficat, care, într-un interval de timp destul de lung, ajunge să dezvolte ciroză hepatică şi/sau cancer hepatic. Este bine ca oamenii să cunoască faptul că se pot testa gratuit prin intermediul medicului de familie şi, dacă sunt depistaţi pozitivi, atunci intră automat în programul de diagnostic, evaluare şi terapie prin intermediul medicului infecţionist sau gastroenterolog”, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, medic specialist boli infecţioase şi epidemiologie.

Sunt mai expuse riscului de a fi depistate cu hepatita C persoanele care făcut transfuzii de sânge înainte de 1989, care urmează hemodializă, folosesc instrumente tăioase nesterilizate (tatuaje, piercing, acupunctură), au făcut transplant de organe. Hepatita C se mai poate transmite prin folosirea în comun a seringilor folosite la injectarea de droguri, prin contacte sexuale şi de la mamă la făt.

Şi unele vedete de talie internaţională au avut hepatita C, cum sunt următoarele!

Pamela Anderson

Vedeta din „Baywatch” a contractat hepatita C după ce a folosit în comun un ac de tatuaj cu fostul ei soț, Tommy Lee. După ce a urmat tratament de trei luni, s-a vindecat. Pamela Anderson a anunţat într-o postare pe Instagram vestea cea bună: „Sunt vindecată, tocmai am aflat. Nu mai am hepatită C. Am urmat un nou tratament, care a avut efect. Pentru cei care au această boală, nu vă pierdeţi speranţa”.

Pamela Anderson  sursa   Shutterstock jpg

Steven Tyler

Asimptomatic mulți ani, starul rock Steven Tyler a aflat că are hepatită C în 2003. Vedeta s-a luptat cu dependența de droguri și a urmat dezintoxicare timp de aproape un deceniu. După 11 luni de terapie antivirală, Steven Tyler s-a vindecat de hepatita C. Cel mai probabil, în cazul său, infecţia a fost transmisă în timpul folosirii drogurilor injectabile. Tyler vrea ca toţi oamenii să știe că hepatita C este tratabilă și încurajează oamenii să se testeze, informează parade.com.

Larry Hagman

Celebrul actor din serialul „Dallas” a avut hepatită C mulţi ani, fără să ştie şi a fost diagnosticat cu ciroză hepatică în 1992. După un transplant de ficat în 1995, Hagman a devenit un adevărat „avocat” al transplantului de organe. La scurt timp după transplant, a fost diagnosticat cu cancer la gât. Actorul a murit de leucemie în 2012.

image

Natalie Cole

Cântăreaţa, care a murit în 2015, a descoperit că avea hepatita C după ce a avut virusul de ani de zile. Se pare că vedeta a luat infecţia în timpul folosirii drogurilor injectabile. În 2009, Cole a aflat că are insuficienţă renală și că are nevoie de dializă pentru a trăi. Ea a primit un transplant în 2010, care i-a permis să trăiască câțiva ani. Vedeta a murit de insuficiență cardiacă.

Vezi şi: Vedete care suferă de tulburare bipolară