E posibil să ai hepatita C fără să ştii? Ce simptome are

2 hepatita c 486755824 jpg jpeg

Mergi destul de rar la medic sau doar dacă ai simptome care te deranjează foarte mult? Hepatita C este o afecţiune care nu te constrânge să cauţi rapid un tratament, pentru că este o boală silenţioasă.

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecţie care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenţei ei în circa 80% dintre cazuri.

În unele situaţii, până la declanşarea propriu-zisă a afecţiunii, hepatica C poate fi anunţată de o serie de semne.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute uşor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi şi la 6 luni distanţă: greaţă, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetenţă.

Semne care anunţă suferinţa ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcţionare a ficatului.

E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, ameţeli, confuzie.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre hepatita C

Un simplu test de sânge poate fi salvator

Dacă te confrunţi cu simptome precum cele indicate mai sus, poţi prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluţie, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

- lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

- ai mai mulţi parteneri sexuali sau întreţii raporturi sexuale fără să te protejezi

- ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

- ai suferit un transplant sau ţi s-a făcut transfuzie de sânge

„În momentul de faţă, utilizatorii de droguri de administrare intravenoasă sunt cei mai expuşi riscului de a contracta virusul hepatitic C şi nu numai. Urmează categoria celor care îşi fac tatuaje şi piercing în condiţii nesterile, precum şi a acelora care fac sex întâmplător fără prezervativ. Este recunoscută şi transmiterea verticală de la mamă la făt, motiv pentru care orice femeie însărcinată trebuie să se testeze pentru virusurile hepatitice B, C şi, respectiv, pentru HIV (virusul imunodeficienţei umane). Infecţia cu virusul hepatitic C este una vindecabilă. În absenţa terapiei specifice, se instalează boala cronică de ficat, care, într-un interval de timp destul de lung, ajunge să dezvolte ciroză hepatică şi/sau cancer hepatic. Este bine ca oamenii să cunoască faptul că se pot testa gratuit prin intermediul medicului de familie şi, dacă sunt depistaţi pozitivi, atunci intră automat în programul de diagnostic, evaluare şi terapie prin intermediul medicului infecţionist sau gastroenterolog”, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, medic specialist boli infecţioase şi epidemiologie.

Info

Hepatita C acută se poate manifesta la aproximativ 6 luni de la contactarea virusului. În timp ce în circa 15% dintre cazuri nu este nevoie de tratament, la alte persoane se ajunge la o infecţie cu hepatita C acută.