Lemnul-dulce, leac ne┼čtiut ├«n hepatite ┼či ulcer

2 lemnul dulce jpg jpeg

Mai dulce de zeci de ori decât zahărul, glicirizina, cel mai important compus din rădăcina de lemn-dulce, îi conferă plantei proprietăţi binefăcătoare greu de egalat.

De la remedii pentru ulcer, herpes, hepatita ┼či p├ón─â la hepatite ┼či boli respiratorii ÔÇô fluidizeaz─â secre┼úiile bronhice ┼či favorizeaz─â expectora┼úia ÔÇô, lemnul-dulce ┼či-a demonstrat eficien┼úa. Medicul fitoterapeut Ruxandra Constantina ├«l recomand─â ┼či c├ónd vine vorba despre ├«nt─ârirea sistemului imunitar.

Lemnul-dulce este apreciat ├«n terapia naturist─â datorit─â compozi┼úiei bogate ├«n flavonoide, s─âruri de potasiu ┼či de calciu, aminoacizi, glicirizin─â, polizaharide, uleiuri ┼či substan┼úe esen┼úiale pentru buna func┼úionare a organismului. De departe, glicirizina aduce beneficii deosebite pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii, av├ónd calit─â┼úi expectorante, antiinflamatoare, de fluidizare a secre┼úiilor bronhice.

Adjuvant în tratamentul hepatitei virale

Substan┼úa care d─â aroma dulce a plantei ac┼úioneaz─â ca un scut, prevenind distrugerea celulelor hepatice. Preparatele din lemn-dulce protejeaz─â ficatul ┼či calmeaz─â inflama┼úiile generate de virusurile hepatitice. Prepar─â o infuzie din 1 lingur─â de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â la 250 ml de ap─â fierbinte. Dup─â 7-10 minute de l─âsat deoparte, strecoar─â amestecul ┼či bea, cel mai bine diminea┼úa, pe stomacul gol sau ├«nainte de mas─â.

Remediu în problemele gastrice

├Än caz de gastrit─â, ulcer gastric sau duodenal, este indicat s─â iei c├óte o jum─âtate de linguri┼ú─â de pulbere de lemn-dulce, de 4 ori pe zi, din care 1 diminea┼úa, pe nem├óncate, ┼či restul ├«nainte de mesele principale. Tratamentul este eficient dac─â se urmeaz─â c├óte 2 s─âpt─âm├óni. Trebuie s─â ┼úii 5 minute sub limb─â pulberea, apoi s─â ├«nghi┼úi totul cu ap─â.

Flavonoizii din compozi┼úie ajut─â ├«n caz de tulbur─âri digestive, diminu├ónd starea de r─âu declan┼čat─â de inflama┼úii, nivel ridicat de acid gastric, arsuri digestive ┼či indigestii. De re┼úinut c─â remediile din lemn-dulce au propriet─â┼úi u┼čor laxative.

Protejeaz─â ┼či trateaz─â infec┼úiile respiratorii

Bog─â┼úia de substan┼úe pre┼úioase din compozi┼úia plantei aduce beneficii importante dac─â te confrun┼úi cu boli ale c─âilor respiratorii. Curele de 14 zile cu c├óte o jum─âtate de linguri┼ú─â de pudr─â de lemn-dulce, administrat─â de 3-4 ori pe zi, ├«nt─âresc sistemul imunitar ├«n fa┼úa virusurilor care determin─â afec┼úiuni respiratorii. De asemenea, ceaiul de r─âd─âcin─â de lemn-dulce (1 lingur─â de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â la 250 ml de ap─â) amelioreaz─â congestia nazal─â ┼či diminueaz─â crizele de tuse, favoriz├ónd fluidizarea mucusului din c─âile respiratorii ┼či eliminarea acestuia.

Bine de ┼čtiut!

├Än func┼úie de indica┼úiile medicului fitoterapeut ┼či de severitatea afec┼úiunilor, este indicat s─â se urmeze curele cu remedii din lemn-dulce pentru cel pu┼úin 2 p├ón─â la 4 s─âpt─âm├óni (30 de zile). Dac─â ├«n timpul curei, se administreaz─â ┼či tratamente pentru boli cardiace, cum este cel cu digoxin, sau se iau medicamente cu efect diuretic, trebuie suplimentat─â cantitatea de potasiu din organism.

Bun în caz de herpes

Fie c─â vorbim despre herpes bucal ori de cel genital, r─âd─âcina de lemn-dulce constituie un aliat ├«n accelerarea vindec─ârii. De obicei, herpesul recidiveaz─â c├ónd sistemul imunitar este sl─âbit, treci printr-o perioad─â cu nivel de stres ridicat ┼či ore insuficiente de somn. Dac─â exist─â predispozi┼úie la recidive, bea preventiv infuzie din 2 linguri┼úe de r─âd─âcin─â de lemn-dulce, m─ârun┼úite cu r├ó┼čni┼úa, la 250 ml de ap─â clocotit─â. Dup─â ce la┼či la infuzat aproximativ un sfert de or─â, strecori ┼či bei amestecul cu ├«nghi┼úituri mici. Pentru prevenirea ┼či combaterea pustulelor bucale ┼či a celor care apar ├«n zona genital─â, se recomand─â c├óte 2 ce┼čti de infuzie pe zi, ├«n cure de c├óte 14 zile.

Atenţie! Remediile cu lemn-dulce nu se recomandă copiilor sub 12 ani, hipertensivilor, gravidelor, femeilor celor care alăptează sau persoanelor care suferă de hipotiroidie, pentru că determină reţinerea sodiului în organism.

┼×tiai c─â...

...recent, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit ├«n lemn-dulce un compus care poate ├«ncetini evolu┼úia cancerului de piele?