Vedete care suferă de tulburare bipolară

image

În 2019, 40 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu tulburare bipolară în lume, potrivit Organizaţiei Mondiale  Sănătăţii. Inclusiv unele dintre cele mai cunoscute vedete la nivel internațional se confruntă cu această boală, unele dintre ele având curajul să împărtășească din experiențele lor.

Cunoscută și ca boala maniaco-depresivă, tulburarea bipolară se manifestă sub formă de schimbări bruște de comportament, euforie bruscă, urmată de stări depresive, comportament agresiv în unele cazuri, insomnie, abuz de alcool, tutun sau de substanțe interzise, precum și alte simptome.

“Cu toții experimentăm variații ale stării emoționale, cu perioade de bună dispoziție și  încredere în forțele proprii și perioade de tristețe, de multe ori chiar pe parcursul aceleiași zile; sunt normale. La pacienții cu tulburare bipolară, însă, aceste oscilații sunt ample, extreme, atât în sens pozitiv - mania, cu varianta mai soft, hipomania -  cât și în sens negativ – depresia”, spune psihologul Laura Crăciun. 

Tulburarea bipolară nu se vindecă propriu-zis, dar se poate menține sub control prin psihoterapie și medicația potrivită, informează psychcentral.com.  

Mel Gibson

Celebrul actor, regizor și producător, Mel Gibson suferă de tulburare bipolară. Vedeta a discutat despre acest aspect în 2008, în documentarul „Acting Class of 1977”. De asemenea, Mel Gibson a avut unele manifestări extreme de furie, în 2006, în care a folosit insulte antisemite, despre care a declarat ulterior că au fost „un moment de nebunie”.

1 mel gibson jpg jpeg

Mariah Carey

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate cântărețe din întreaga lume, Mariah Carey a fost internată în 2001, pentru că a suferit ,,o cădere fizică și emoțională”. Tot atunci avea să primească și diagnosticul de tulburare bipolară, însă cântăreața nu a putut să accepte din prima faptul că suferă de tulburare bipolară. „Mult timp am crezut că este vorba despre o tulburare severă de somn. Dar, nu era o insomnie normală, nu stăteam trează noaptea și număram oile. Lucram și munceam, lucram…Eram iritabilă și mă temeam constant să nu dezamăgesc oamenii. Se dovedește că mă confruntam cu o formă de manie”, a pus Mariah Carey în 2018 pentru revista People.

Mariah Carey a intrat de 8 ori in Cartea Recordurilor  Sursa imagine shutterstock 183447911  2 jpg

Selena Gomez

Celebra cântăreață și actriță, Selena Gomez a dezvăluit că suferă de tulburare bipolară în 2020, în luna aprilie, în cadrul emisiunii Instagram Live a lui Miley Cyrus „Bright Minded”. De asemenea, într-un interviu acordat reviestei Elle, Selena a spus că s-a simțit ușurată atunci când a primit diagnosticul de tulburare bipolară, fiindcă acesta o ajuta să înțeleagă simptomele cu care s-a confruntat. „Fac lucrurile necesare…Văd un terapeut și am o tonă de cărți de lucru ca un tocilar…scriu muzică. Încerc să iau ceea ce se întâmplă și să transform totul în ceva frumos, în cel mai bun mod posibil”, a spus vedeta în cadrul unui interviu pentru ABC News.

Selena Gomez jpg

Catherine Zeta-Jones

Actriţa a mărturisit că suferă de tulburare bipolară. După mai multe luni petrecute în clincile de recuperare, vedeta a vorbit public despre problemele sale de sănătate.

„Este o boală emoţională care afectează milioane de persoane, iar eu sunt una dintre ele“, spunea actriţa. După mai multe luni de tratatament, Zeta-Jones a declarat, pentru revista „In Style“, că se simte mai bine ca niciodată, iar toate aceste probleme nu au făcut decât s-o întărească şi să o facă să se simtă mai puternică.

1 catherine zeta jones jpg jpeg

Halsey

Cântăreața Halsey, pe numele ei complet Ashley Nicolette Frangipane, a spus că albumul intitulat Maniac a fost scris în timp ce artista se confrunta cu un episod maniacal. „Maniac a fost pentru mine ca o sărbătoare pentru că demult mă confruntam cu mania mea”, povestește cântăreața, potrivit psychcentral.com. Totodată, Halsey spune că s-a simțit iresponsabilă și nedemnă de încredere din cauza faptului că suferă de tulburare bipolară, însă cu timpul a învățat să se accepte așa cum este, ba chiar spune că boala a făcut-o să fie mult mai plină de compasiune. „Când sunt într-un episod maniacal, este și atunci când realizez cea mai bună artă a mea. Este atunci când sunt cea mai plină de compasiune. Este versiunea mea care mi-a oferit tot ce am”, spune Halsey, potrivit psychcentral.com.

Russell Brand

Russell Brand este un comediant, actor, gazdă de radio și youtuber englez. Este, de altfel, cunoscut pentru comedia sa șocantă. Acesta a vorbit deseori despre consumul de droguri, auto-vătămare și bolile sale mintale. În copilărie, Brand a avut o tulburare de alimentație excesivă și a fost tratat doar pentru depresie. De asemenea, a fost exmatriculat din mai multe școli și arestat de nenumărate ori. Astăzi, însă, Russell Brand este activist în domeniul sănătății mintale.

Alte vedete cu aceeaşi boală

Pe lângă vedetele menționate, mai sunt multe persoane cunoscute public, care se confruntă ori s-au confruntat de-a lungul vieții cu tulburare bipolară, precum Demi Lovato, Jean-Claude Van Damme, Vivien Leigh, Frank Sinatra și mulți alții. De asemenea, pictorul Vincent Van Gogh și Winston Churchill, fostul prim ministru al Marii Britanii au suferit de-a lungul vieții de tulburare bipolară.

de Anca-Teodora Popa