Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Drogurile pârlesc creierul peste 30%. Ce soluţii propune

Consumul de droguri este o problemă aprinsă a zilelor noastre. Tot mai mulţi tineri le consumă, expunându-se unor riscuri grave. În 2021, 6% dintre tinerii între 16 şi 34 de ani au declarat că au consumat droguri în ultima lună.

image

Prezent la o dezbatere privind consumul de droguri, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat consecinţele consumului de droguri la tineri şi, de asemenea, a propus unele soluţii.

"Este cât se poate de clar că trebuie intervenit în forţă în această problemă, mai ales că acelea aşa-zise legale sunt nişte droguri nenorocite, care pârlesc creierul celor care consumă, în proporţie de peste 30% în primele şase luni de utilizare a lor", a explicat Streinu-Cercel, la dezbaterea "Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice. Importanţa campaniilor de prevenire cu caracter permanent" organizată de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, informează Agerpres.

La nivelul tinerilor de 16 - 34 de ani, un raport din 2021 arată că 6% dintre ei au consumat droguri în ultima lună, câteva mii de elevi şi studenţi, 28% consumă cannabis şi noile substanţe psiho-active, aşa-zisele legale. "România are doar 1.600 de locuri de tratament, cu maxim 30 - 40 pentru adolescenţi sub 18 ani, iar vârsta primului consum a scăzut la 13 ani", a mai declarat senatorul.

Vezi şi: Cât timp rămân drogurile în corp. Unele sunt depistate chiar şi după zeci de zile

Ce soluţii propune

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel afirmă că nu copilul trebuie testat în şcoli, ci suprafeţele.

"Adicţia de droguri, fiind o boală cronică, trebuie în primul rând prevenită, iar dacă s-a declanşat trebuie tratată ca o boală cronică. Până acolo, însă, trebuie făcute campanii de informare şi educare la nivelul şcolilor şi pentru a ţine şcolile sub control ar trebuie să recurgem la testarea suprafeţelor, băncilor etc şi a apelor reziduale pentru a cunoaşte circulaţia drogurilor. Dacă ştii ce droguri circulă într-un anumit teritoriu, ştii şi încotro s-o iei încât să-i cauţi pe cei care le aduc şi le distribuie", a afirmat Streinu-Cercel.