Ce ri┼čti dac─â nu tratezi o infec┼úie dentar─â

1 shutterstock 1845308953 jpg jpeg

Netratate, afec┼úiunile din┼úilor pot afecta inima, rinichii ┼či articula┼úiile. Cariile neglijate, lucr─ârile dentare realizate incorect ┼či traumele externe care afecteaz─â nervul din┼úilor sunt principalele cauze care duc la producerea infec┼úiilor orale.

Igiena bucal─â precar─â favorizeaz─â ┼či ├«ntre┼úine at├ót infec┼úiile de la nivelul din┼úilor, c├ót ┼či pe cele care afecteaz─â gingiile. ├Än cazul infec┼úiilor din┼úilor, ├«n majoritatea cazurilor este implicat nervul care se prelunge┼čte ├«n direc┼úia r─âd─âcinilor. Afectarea nervului duce la producerea unei infec┼úii la r─âd─âcina dintelui ┼či chiar ├«n regiunile ├«nvecinate. Cele mai multe astfel de infec┼úii sunt cauzate de cariile netratate sau de lucr─ârile dentare care nu au fost fixate corect.

Citeste si: Motive pentru care ţi se usucă gura

Abcesul nu trebuie neglijat

├Än cazul cariilor neglijate, acestea evolueaz─â, d├ónd complica┼úii. Una dintre ele este abcesul dentar, care trebuie considerat o urgen┼ú─â medical─â. Bacteriile din astfel de abcese pot trece ├«n s├ónge (bacteriemie), ├«n cazuri grave d├ónd septicemie. O alt─â complica┼úie a abcesului dentar este inflamarea ┼úesutului moale sublingual (angina Ludwig), ce poate duce la tumefierea g├ótului ┼či la ├«ngreunarea respira┼úiei. Aproape 90 la sut─â din cazurile de angin─â Ludwig sunt date de infec┼úiile bucale. Aceast─â complica┼úie se trateaz─â fie cu antibiotice, fie chirurgical, pentru ├«ndep─ârtarea puroiului acumulat ├«n ┼úesutul moale.

Inima poate fi afectată  

Pe l├óng─â eventuala pierdere a dintelui, infec┼úiile produse ├«n cavitatea bucal─â se pot r─âsp├óndi la nivelul altor organe, precum inima. Medicul Raluca Manea atrage aten┼úia c─â ├«n cazul cardiacilor, problemele dentare pot duce la miocardit─â, infec┼úii ale mu┼čchilor inimii. De asemenea, bacteriile date de infec┼úiile bucale sunt factor de risc pentru ateroscleroz─â ┼či endocardit─â (infec┼úie a valvelor inimii).

O altă complicaţie a infecţiilor dentare netratate, date mai ales de carii la nivelul premolarilor superiori, o reprezintă sinuzita maxilară acută, afecţiune care se manifestă prin secreţie nazală abundentă, cu un miros urât. În acest caz, se va trata mai întâi infecţia de la nivelul cavităţii bucale.

Din cauză că diabetul scade rezistenţa în faţa infecţiilor, pacienţii diagnosticaţi cu această boală au un risc mai mare de a face gingivită sau xerostomie (senzaţie de arsură a gurii), de aceea trebuie să acorde o atenţie specială igienei orale.

Bacteriile ajunse ├«n s├ónge mai pot afecta rinichii, c─âile respiratorii ┼či articula┼úiile. Potrivit unui studiu de specialitate, infec┼úiile gingivale favorizeaz─â riscul de apari┼úie a cancerului.

Riscante pentru gravide

├Än cazul femeilor care doresc s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate, medicii le recomand─â s─â ├«┼či trateze ├«nainte eventualele probleme dentare. ├Än caz contrar, pot ap─ârea gangrene pulpare date de agravarea unei carii. Exist─â un risc ca infec┼úiile bucale s─â afecteze f─âtul sau s─â duc─â la na┼čtere prematur─â. ┼×i ├«n cazul copiilor pot ap─ârea probleme din cauza ne├«ngrijirii din┼úilor de lapte. Infec┼úia microbian─â atac─â structura din┼úilor permanen┼úi.