Ce este şi cum se manifestă vitiligo, boala de care suferă Corina Dănilă

1 corina danila jpg jpeg

Recent, Corina Dănilă, actriţă şi prezentatoare TV, a vorbit despre problemele de sănătate cu care se confruntă. Vedeta a fost diagnosticată cu vitiligo, o boală autoimună pe care o are de câţiva ani, dar pe care a neglijat-o.

În emisiunea Teo Show de la Kanal D, Corina Dănilă a făcut mărturisiri legate de starea sa de sănătate.

 „De ceva vreme, eu mă confrunt cu nişte probleme de sănătate şi anume cu o declanşare a unei boli autoimune, care s-a întâmplat acum nişte ani, dar pe care am neglijat-o, nu m-am preocupat sub nicio formă, am zis că nu trebuie să-i dau importanţă, deşi a început să avanseze toată această problemă şi anume, vitiligo. Când te confrunţi cu astfel de probleme de sănătate, evident trebuie să cauţi tot felul de modalităţi de ameliorare, de revenire. M-am hotărât chiar să mă preocupe această problemă pe care o am! Încercam, din respect faţă de spectatorii de la teatru, sau faţă de telespectatori, să nu să ascund, să maschez acest aspect depigmentat pe care îl am pe mâini, tocmai pentru că oamenii din sala sau din faţă micului ecran să nu fie atenţi la problema mea de pe mâini, ci la ceea ce vreau să le transmit, la intenţiile mele artistice.”

2 vitiligo jpg jpeg

Vitiligo: simptome şi tratament

Boală autoimună, vitiligo se manifestă prin apariţia unor zone de piele decolorate din cauza lipsei celulelor numite melanocite, care produc pigmentul responsabil de culoarea pielii. La început, petele au o nuanţă mai deschisă decât restul pielii, dar, cu timpul, acestea devin din ce în ce mai albe. De obicei, petele decolorate apar mai ales pe zonele expuse mai mult la soare - picioare, faţă, mâini. În unele cazuri, sunt doar una-două pete, alteori întreaga suprafaţă a corpului este afectată.

Nu se ştie cu exactitate care este motivul pentru care celulele care produc melanină ajung să fie distruse, dar există anumiţi factori de risc. Stresul, expunerea la chimicale, prezenţa altor boli autoimune, istoricul medical în familie (rude de gradul I care au boala) se numără printre factorii care pot declanşa bola.

Este o afecţiune benignă, al cărei singur neajuns este cel de ordin estetic. Totuşi, persoanele cu vitiligo au un risc de apariţie a complicaţiilor precum arsurile solare sau cancerul de piele. De aceea, în cazul expunerii la soare, este nevoie de aplicarea unor produse cu factor de protecţie înalt.

Există mai multe opţiuni de tratare a bolii, Printre acestea: fototerapia cu ultraviolete, fototerapia cu lumină UVA, depigmentarea şi micropigmentarea.

Se poate recurge şi la camulflarea zonelor afectate cu produse cosmetice.

Citeşte şi: Vitiligo. De la ce apare şi cum ne îngrijim