Boala rar─â de care sufer─â Brad Pitt ╚Öi care ├«l ├«mpiedic─â s─â recunoasc─â fe╚Ťele oamenilor

Recent, starul american Brad Pitt a vorbit deschis despre o afec╚Ťiune neurologic─â de care sufer─â ╚Öi care ├«l face s─â-i fie aproape imposibil s─â recunoasc─â ulterior, fe╚Ťele oamenilor cu care face cuno╚Ötin╚Ť─â.

Actorul a vorbit despre dificultatea sa de a-╚Öi aminti chipurile persoanelor noi, mai ales atunci c├ónd interac╚Ťiunea cu acestea nu este de durat─â ╚Öi are loc ├«n spa╚Ťii publice, sau la petreceri unde se afl─â o mul╚Ťime de oameni.

brad pitt

Brad Pitt crede c─â boala de care sufer─â i-a afectat reputa╚Ťia ╚Öi rela╚Ťiile sociale

Brad Pitt spune ├«n interviul citat c─â multe persoane, care nu sunt informate cu privire la aceast─â afec╚Ťiune, ╚Öi care nu ╚Ötiu c─â ╚Öi el se confrunt─â cu aceast─â boal─â neurologic─â, ├«l consider inaccesibil sau arogant, dac─â nu cumva, chiar foarte nepoliticos fiindc─â nu d─â semne c─â ├«╚Öi aminte╚Öte fe╚Ťele celor pe care i-a cunoscut ├«n diverse ocazii. El a ╚Ťinut s─â precizeze c─â, din cauza felului ├«n care aceast─âp boal─â numit─â prosopagnosia se manifest─â, nu doar persoanele pe care nu le recunoa╚Öte atunci c├ónd le revede sunt puse ├«n dificultate, ci ╚Öi el. Actorul a ╚Ťinut s─â precizeze c─â boala ├«i afecteaz─â rela╚Ťiile ╚Öi scade nivelul de simpatie pe care o resim╚Ťeau oamenii fa╚Ť─â de el, atunci c├ónd descoper─â c─â nu au fost ÔÇ×╚Ťinu╚Ťi minteÔÇŁ de actor, dar c─â acest lucru nu este ceva inten╚Ťionat, ci provocat de boal─â.

ÔÇ×A╚Ö vrea s─â ╚Ťin minte fe╚Ťele oamenilor ╚Öi ├«mi este ru╚Öine c─â nu reu╚ÖescÔÇŁ, a spus Brad Pitt ├«n interviul oferit revistei americane GQ.

De╚Öi nu foarte cunoscut─â, boala numit─â prosopagnosia se poate diagnostica de c─âtre medicii neurologi. Cu toate acestea, Brad Pitt nu are ╚Öi un diagnostic medical oficial care s─â certifice prezen╚Ťa acestei boli ├«n cazul s─âu.

Cum se manifest─â prosopagnosia?

Par s─â nu fie tocmai manifest─âri de boal─â, fiindc─â to╚Ťi am p─â╚Ťit acest lucru c├óndva: d─âm peste cineva pe strad─â, dar nu ╚Ötim exact cine ar putea s─â fie. Trecem u╚Öor peste acest lucru fiindc─â nu ni se ├«nt├ómpl─â a╚Öa de fiecare data c├ónd ne ├«nt├ólnim cu o persoan─â cunoscut─â. ├Än schimb, persoanele cu prosopagnosia trec prin acest─â stare de confuzie ├«n majoritatea cazurilor.

Acest lucru este generat de faptul c─â, ├«n creierul lor este afectat─â por╚Ťiunea responsabil─â pentru identificarea fe╚Ťelor. Aceast─â regiune este prezent─â at├ót ├«n creierul oamenilor, c├ót ╚Öi ├«n creierele maimu╚Ťelor. ├Än acest─â zona special─â din creier sae face leg─âtura dintre persoana pe care o avem  ├«n fa╚Ť─â ╚Öi identitatea data de tr─âs─âturile distincte ale fe╚Ťei fiec─âruia. Cu alte cuvinte, pentru cei afecta╚Ťi de prosopagnosia, to╚Ťi oamenii par s─â semene ├«ntre ei.

Citește și Ce operaţie estetică regretă Bella Hadid

Câte tipuri de prosopagnosie există?

Prosopagnosia ereditar─â apare la 2,5% din popula╚Ťie. Copiii, c├ónd sunt mici, nu-si pot recunoa╚Öte proprii p─ârin╚Ťi, ci ├«i disting dup─â voce, dar pe m─âsur─â ce se formeaz─â leg─âturi neuronale, ei ajung s─â disting─â fe╚Ťele diverselor persoane, f─âr─â dificultate. Prosopagnosia se poate mo╚Öteni, dac─â ├«n familie exist─â mai mul╚Ťi membri care sufer─â de aceast─â boal─â.

Prosopagnosia dobandit─â brusc pe perioada vie╚Ťii este mai rar ├«nt├ólnit─â. Aceasta apare atunci c├ónd persoana sufer─â o leziune a creierului, de exemplu printr-un traumatism cranio-cerebral sau printr-un accident vascular cerebral. C├ónd regiunea din creier responsabil─â pentru recunoa╚Öterea fe╚Ťelor este afectat─â, atunci apare prosopagnosia. Pacien╚Ťii cu prosopagnosie dobandit─â au o via╚Ť─â normal─â, dar toate chipurile celor din jur, chiar ╚Öi ale parin╚Ťilor, copiiilor, sau partenerilor de viata le pot p─ârea greu de identificat. Pentru a reu╚Öi totu╚Öi s─â-i identificie, ace╚Ötia se bazeaz─â pe alte tr─âs─âturi precum mersul, hainele sau accesoriile pe care ace╚Ötia le poart─â.