Boala rară de care suferă Brad Pitt și care îl împiedică să recunoască fețele oamenilor
Recent, starul american Brad Pitt a vorbit deschis despre o afecțiune neurologică de care suferă și care îl face să-i fie aproape imposibil să recunoască ulterior, fețele oamenilor cu care face cunoștință.
Actorul a vorbit despre dificultatea sa de a-și aminti chipurile persoanelor noi, mai ales atunci când interacțiunea cu acestea nu este de durată și are loc în spații publice, sau la petreceri unde se află o mulțime de oameni.
Brad Pitt crede că boala de care suferă i-a afectat reputația și relațiile sociale
Brad Pitt spune în interviul citat că multe persoane, care nu sunt informate cu privire la această afecțiune, și care nu știu că și el se confruntă cu această boală neurologică, îl consider inaccesibil sau arogant, dacă nu cumva, chiar foarte nepoliticos fiindcă nu dă semne că își amintește fețele celor pe care i-a cunoscut în diverse ocazii. El a ținut să precizeze că, din cauza felului în care aceastăp boală numită prosopagnosia se manifestă, nu doar persoanele pe care nu le recunoaște atunci când le revede sunt puse în dificultate, ci și el. Actorul a ținut să precizeze că boala îi afectează relațiile și scade nivelul de simpatie pe care o resimțeau oamenii față de el, atunci când descoperă că nu au fost „ținuți minte” de actor, dar că acest lucru nu este ceva intenționat, ci provocat de boală.
„Aș vrea să țin minte fețele oamenilor și îmi este rușine că nu reușesc”, a spus Brad Pitt în interviul oferit revistei americane GQ.
Deși nu foarte cunoscută, boala numită prosopagnosia se poate diagnostica de către medicii neurologi. Cu toate acestea, Brad Pitt nu are și un diagnostic medical oficial care să certifice prezența acestei boli în cazul său.
Cum se manifestă prosopagnosia?
Par să nu fie tocmai manifestări de boală, fiindcă toți am pățit acest lucru cândva: dăm peste cineva pe stradă, dar nu știm exact cine ar putea să fie. Trecem ușor peste acest lucru fiindcă nu ni se întâmplă așa de fiecare data când ne întâlnim cu o persoană cunoscută. În schimb, persoanele cu prosopagnosia trec prin acestă stare de confuzie în majoritatea cazurilor.
Acest lucru este generat de faptul că, în creierul lor este afectată porțiunea responsabilă pentru identificarea fețelor. Această regiune este prezentă atât în creierul oamenilor, cât și în creierele maimuțelor. În acestă zona specială din creier sae face legătura dintre persoana pe care o avem în față și identitatea data de trăsăturile distincte ale feței fiecăruia. Cu alte cuvinte, pentru cei afectați de prosopagnosia, toți oamenii par să semene între ei.
Citește și Ce operaţie estetică regretă Bella Hadid
Câte tipuri de prosopagnosie există?
Prosopagnosia ereditară apare la 2,5% din populație. Copiii, când sunt mici, nu-si pot recunoaște proprii părinți, ci îi disting după voce, dar pe măsură ce se formează legături neuronale, ei ajung să distingă fețele diverselor persoane, fără dificultate. Prosopagnosia se poate moșteni, dacă în familie există mai mulți membri care suferă de această boală.
Prosopagnosia dobandită brusc pe perioada vieții este mai rar întâlnită. Aceasta apare atunci când persoana suferă o leziune a creierului, de exemplu printr-un traumatism cranio-cerebral sau printr-un accident vascular cerebral. Când regiunea din creier responsabilă pentru recunoașterea fețelor este afectată, atunci apare prosopagnosia. Pacienții cu prosopagnosie dobandită au o viață normală, dar toate chipurile celor din jur, chiar și ale parinților, copiiilor, sau partenerilor de viata le pot părea greu de identificat. Pentru a reuși totuși să-i identificie, aceștia se bazează pe alte trăsături precum mersul, hainele sau accesoriile pe care aceștia le poartă.