De ce poartă Bono ochelari mereu? Are legătură cu boala de care suferă
Solistul trupei U2 poartă ochelari indiferent dacă este zi sau noapte ori dacă se află în interior sau în spaţii deschise. Motivul are legătură cu boala oculară de care suferă.
De peste 20 de ani, Bono, unul dintre cele mai importante nume din industria muzicală, suferă de glaucom, afecţiune care poate duce la orbire în lipsa tratamentului. Pentru că lumina îi afectează vederea, solistul de la U2 se vede nevoit să nu renunţe la ochelari. „Beneficiez de un tratament bun, voi fi bine”, a declarat cântărețul într-o emisiune a canalului BBC 1.
Bono este nevoit să poarte ochelari, pentru că lumina îi afectează vederea. Foto: Shutterstock
Ce să ştii despre glaucom
Glaucomul este cauzat de creşterea presiunii oculare, dezechilibru care afectează nervul optic. Vârsta înaintată, istoricul familial, integritatea nervului optic, grosimea corneană crescută şi starea câmpului vizual sunt câţiva dintre factorii care influenţează creşterea presiunii intraoculare.
Glaucomul nu prezintă simptome decât în momentul în care vederea este afectată serios. De aceea, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiile avansate ale bolii, când evoluţia spre orbire este rapidă.
Glaucomul se poate depista cu ajutorul unor investigaţii precum: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj şi examinarea câmpului vizual.
Nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul. Este o boală progresivă, iar dacă nervul optic este afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială.
„Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ţinută sub control. De aceea, este esenţial ca oamenii să meargă regulat la consultaţii, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienţii diagnosticaţi să revină la medic, pentru urmărirea bolii,“ a declarat conf. dr. Vasile Potop.
Glaucomul poate duce la orbire
„Glaucomul este principala cauză a orbirii, în întreaga lume, ce poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către specialiştii oftalmologi”, spune dr. Daniela Şelaru, medic primar oftalmolog.
Citeşte şi: Greşeli pe care le faci zilnic şi-ţi afectează vederea