De ce poart─â Bono ochelari mereu? Are leg─âtur─â cu boala de care sufer─â

Solistul trupei U2 poartă ochelari indiferent dacă este zi sau noapte ori dacă se află în interior sau în spaţii deschise. Motivul are legătură cu boala oculară de care suferă.

De peste 20 de ani, Bono, unul dintre cele mai importante nume din industria muzical─â, sufer─â de glaucom, afec┼úiune care poate duce la orbire ├«n lipsa tratamentului. Pentru c─â lumina ├«i afecteaz─â vederea, solistul de la U2 se vede nevoit s─â nu renun┼úe la ochelari. ÔÇ×Beneficiez de un tratament bun, voi fi bineÔÇŁ, a declarat c├ónt─âre╚Ťul ├«ntr-o emisiune a canalului BBC 1.

image

Bono este nevoit să poarte ochelari, pentru că lumina îi afectează vederea. Foto: Shutterstock

Ce s─â ┼čtii despre glaucom

Glaucomul este cauzat de cre┼čterea presiunii oculare, dezechilibru care afecteaz─â nervul optic. V├órsta ├«naintat─â, istoricul familial, integritatea nervului optic, grosimea cornean─â crescut─â ┼či starea c├ómpului vizual sunt c├ó┼úiva dintre factorii care influen┼úeaz─â cre┼čterea presiunii intraoculare.

Glaucomul nu prezintă simptome decât în momentul în care vederea este afectată serios. De aceea, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiile avansate ale bolii, când evoluţia spre orbire este rapidă.

Glaucomul se poate depista cu ajutorul unor investiga┼úii precum: m─âsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj ┼či examinarea c├ómpului vizual.

Nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul. Este o boală progresivă, iar dacă nervul optic este afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială.

ÔÇ×Vederea pierdut─â din cauza glaucomului nu poate fi recuperat─â. Boala este ireversibil─â, nu poate fi tratat─â, dar poate fi ┼úinut─â sub control. De aceea, este esen┼úial ca oamenii s─â mearg─â regulat la consulta┼úii, astfel ├«nc├ót medicul s─â poat─â prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul ├«n care se afl─â boala ├«n acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacien┼úii diagnostica┼úi s─â revin─â la medic, pentru urm─ârirea bolii,ÔÇť a declarat conf. dr. Vasile Potop.

Glaucomul poate duce la orbire

ÔÇ×Glaucomul este principala cauz─â a orbirii, ├«n ├«ntreaga lume, ce poate fi ├«nt├órziat─â dac─â este depistat─â la timp ┼či monitorizat─â permanent de c─âtre speciali┼čtii oftalmologiÔÇŁ, spune dr. Daniela ┼×elaru, medic primar oftalmolog.

Cite┼čte ┼či: Gre┼čeli pe care le faci zilnic ┼či-┼úi afecteaz─â vederea