Care au fost bolile grave de care a suferit Regele Mihai

În ultima parte a vieţii, Regele Mihai s-a retras din viaţa publică, pe fondul unor probleme de sănătate de care suferea.   

image

În martie 2016, Casa Regală a anunţat diagnosticele Regelui Mihai şi faptul că a fost supus unei operaţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

„Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: «carcinom epidermoid metastazant» şi «leucemie cronică». Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere“, a anunţat, din Elveţia, Andrew Popper, şeful Casei Majestăţii Sale.

Regele Mihai s-a stins din viaţă la 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Aubonne, Elveţia.

Vezi şi: Care este boala regilor. De ce este numită astfel şi cum se manifestă

Ce este carcinomul epidermoid

Al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, carcinomul epidermoid al pielii mai este numit şi carcinom spinocelular cu celule scuamoase. Este caracterizat prin creşterea anormală şi accelerată a celulelor scuamoase. Carcinomul epidermoid poate să apară şi în interiorul corpului - gură, gât, plămâni. Se manifestă prin pete roşii solzoase, care se pot transforma în cruste sângerânde. Leziunile apar de obicei în zonele corpului expuse la soare, potrivit skincancer.org.

Carcinomul cu celule scuamoase este de patru ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei. Reuşita tratamentului este mai mare dacă boala este depistată în faze incipiente. 

Leucemia cronică poate evolua fără simptome evidente

Leucemia este un tip de cancer al sângelui. În leucemia mieloidă cronică, măduva osoasă produce necontrolat globule albe numite leucocite. Nu se cunosc cu exactitate cauzele, dar radiaţiile sunt un factor favorizant. Bărbaţii au un risc mai mare de a face boala, probabilitatea diagnosticării fiind mai mare pe măsura înaintării în vârstă. Boala poate evolua fără manifestări specifice şi poate fi depistată la analizele uzuale de sânge. Totuşi, uneori pot să apară alterarea stării generale de sănătate, mărirea splinei, oboseala şi sângerările.