Cât de sănătos este ceaiul Darjeeling. Regele Charles îl bea în fiecare dimineaţă
Supranumit „șampania ceaiurilor”, datorită gustului fructat, Darjeeling este unul dintre cele mai apreciate sortimente de ceai negru.
Ceaiul negru Darjeeling se obține prin fierberea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis, care se găsește în India. Acesta are o aromă mai puțin intensă față de alte sortimente de ceai negru, dar cu note complexe de struguri și arome fructate. Ceaiul are o culoare aurie și se poate servi cu biscuiți sau cu feluri principale pe bază de pui. Este bogat în aminoacizi, uleiuri volatile, iod, fosfor, potasiu, antioxidanți, flavonoide, polifenoli și vitaminele B1, B2, C și K. De aceea, această băutură este un elixir pentru sănătate, motiv pentru care însuși Regele Charles al II-lea obișnuiește să-l bea în fiecare dimineață, pentru a se menține în formă.
Ce beneficii are
Ceaiul Darjeeling aduce numeroase beneficii pentru sănătate datorită compușilor săi bioactivi. Există dovezi că acest ceai negru poate:
• Crește nivelul de energie - O ceașcă de 250 ml de ceai conține 50 mg de teină, o substanță care oferă energie până la 6 ore;
• Ține la distanță bolile metabolice - Datorită conținutului de compuşi precum antioxidanții şi polifenolii, acest ceai reduce riscul de afecțiuni metabolice precum bolile de inimă și diabetul;
• Ajută la slăbit - Substanțele chimice din plantă reduc grăsimea din jurul taliei și accelerează pierderea în greutate, mai ales dacă acest ceai este susținut de o dietă echilibrată. Acest lucru s-ar putea datora concentrației de catechine, care sunt antioxidanți naturali. În plus, ceaiul este sărac în calorii și este ușor de introdus în dietă;
• Este bun pentru aspectul și sănătatea pielii - Antioxidanții din compoziția ceaiului susțin sănătatea pielii, deoarece neutralizează radicalii liberi, care accelerează îmbătrânirea;
• Reduce stresul - Studiile au demonstrat că mirosul ceaiului Darjeeling are efecte calmante, îmbunătățind starea de spirit în momentele stresante;
• Protejează sănătatea creierului - Ceaiul conține taninuri neuroprotective, ceea ce înseamnă că protejează sistemul nervos și sănătatea creierului. S-a demonstrat că te ajută să te concentrezi mai bine în timpul perioadelor solicitante și îmbunătățește performanțele mentale;
• Reduce riscul de cancer - Compușii polifenolici din compoziția ceaiului inhibă creșterea celulelor canceroase care dezvoltă tumori. De asemenea, ceaiul are proprietăți care reduc frecvența mutațiilor celulare;
• Previne bolile neurodegenerative - Compușii bioactivi din ceai, în special L-teanina, previn afecţiunile neurodegenerative precum boala Parkinson.
Vezi şi: Secretul sănătăţii Prinţului Charles a fost dezvăluit
Cum se prepară
Ca să-ți prepari propriul ceai acasă, este simplu, dacă urmezi următorii pași, care sunt recomandați pentru 1 cană (250 ml) de ceai.
1. Încălzește apa la o temperatură de aproximativ 100 °C;
2. Adaugă 1 lingură de ceai negru Darjeeling, pe care îl găsești la magazinele de tip plafar;
3. Lasă la infuzat 3-5 minute sau în funcție de intensitatea dorită;
Unele persoanele preferă să consume ceaiul neîndulcit, în timp ce alții preferă să adauge puțin lapte, miere sau suc proaspăt de lămâie.
Contraindicații și recomandări
Consumul excesiv poate provoca agitație, insomnii, greață, constipație și poate reduce absorbția fierului. Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să îl evite, deoarece conține cofeină, iar femeile însărcinate nu ar trebui să consume mai mult de 2 căni pe zi sau în funcție de recomandările medicului.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!