Urzicile combat astenia şi elimină toxinele. Ce alte beneficii importante mai au

1 urzici jpg jpeg

Una dintre verdeţurile-vedetă ale primăverii sunt urzicile, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Este considerată o plantă completă, deoarece are mulţi compuşi benefici care pot ajuta la ameliorarea unor afecţiuni. Printre altele, urzicile combat astenia, au acţiune diuretică şi antiinflamatoare şi ajută la eliminarea toxinelor.

Urzica este bogată în vitamine (A, B2, B5, B9, C, K), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor), proteine, aminoacizi, clorofilă, acid galic şi mucilagii. Este un aliment ideal, contribuind la refacerea organismului, la vitaminizare şi la susţinerea vitalităţii.

Urzicile se consumă opărite şi adăugate apoi în ciorbe, sufleuri sau sosuri. Apa în care au fiert este foarte bună pentru consum, precum şi pentru diferite tratamente externe.  

Datorită conţinutului de siliciu, urzicile aduc beneficii sistemului osos (osteoporoză), pielii (acnee, eczeme, psoriazis) şi rinichilor. Graţie conţinutului de fier, urzica este un adjuvant în anemie, fiind indicată femeilor cu ciclu menstrual abundent.   

Din punct de vedere medicinal, remediile pe bază de urzici au acţiune diuretică, astringentă, hemostatică, antidiareică, antiinflamatoare, antiinfecţioasă, hipoglicemiantă, astringentă, imunostimulatoare, depurativă. Dacă vrei să încerci un tratament naturist pe bază de urzici, este bine să ceri părerea unui fitoterapeut, care îţi va face recomandările în funcţie de problemele tale de sănătate.

Remedii pe bază de urzici

Contra asteniei. Dacă te confrunţi cu astenia de sezon, ceaiul de urzică te poate ajuta. Poţi consuma 2 săptămâni o infuzie din frunze de urzică. Se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru efect de detoxifiere, poţi încerca următorul remediu! Se adaugă 15 g de frunze de urzică şi 15 g de rădăcină de păpădie într-un litru de apă şi se fierbe. Când dă în clocot, se opreşte şi se lasă 20 de minute la infuzat. Se bea infuzia pe parcursul unei zile, într-o cură de 21 de zile. Pentru efect depurativ, se poate face şi o cură cu exctract de urzică (400 mg pe zi), 2-3 săptămâni, de 3 ori pe an.  

În caz de dureri articulare. Pentru că are acţiune antiinflamatoare, urzicile pot ameliora durerile articulare. Într-un litru de apă se adaugă 1 pumn de urzici şi se stinge focul când atinge punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează şi se bea de-a lungul zilei, într-o cură de 10-15 zile.

Hemoroizi: Pentru a reduce disconfortul dat de hemoroizi, se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul de urzică.

Căderea părului. Bogăţia de minerale din urzici recomandă planta şi pentru prevenirea căderii părului. Pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi pentru a reduce căderea firelor, se masează pielea capului cu infuzie sau macerat de urzici. De asemenea, masajul scalpului cu tinctură de urzică tratează mătreaţa. Pentru un păr strălucitor, foloseşte la clătit o fiertură de urzică (2 pumni de plantă se fierb 10 minute în 1 litru de apă).

Contra sângerărilor menstruale abundente. Pentru a reduce sângerările, poţi consuma infuzie sau macerat de urzică. Maceratul se prepară astfel: se adaugă 1 lingură de urzică uscată în 250 ml de apă şi se menţine 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pentru efect diuretic. Urzica are efect diuretic (creşte cantiatea de urină eliminată), prevenind retenţia de apă, guta şi calculii renali. Totodată, favorizează eliminarea toxinelor pe cale renală, fiind indicată în infecţii urinare. Urzica este de ajutor în eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind la purificarea sângelui. Pentru aceste beneficii, se recomandă infuzia de urzică, în cure de 2 săptămâni.

Citeşte şi: Urzica revitalizează organismul

REŢETĂ: Cum prepari urzici cu orez

Ai nevoie de: 1 kg de urzici, 1 legătură de ceapă verde, 100 g de linguri de orez, 3 linguri de ulei, 3 fire de usturoi verde, 1 lingură de bulion, 1 praf de sare şi de piper, după gust

Preparare: Urzicile fierte 10 minute se scurg, iar după ce s-au răcit, se taie mărunt. Apoi, se toacă şi ceapa verde şi se pune la călit în ulei, 3 minute. Se adaugă orezul spălat, se lasă la foc mic 2 minute, apoi se adaugă apă treptat. Când orezul e aproape fiert, se pun urzicile, usturoiul verde tocat, bulionul, se mai adaugă apă şi se presară sare şi piper. Când orezul e fiert şi apa a scăzut, se opreşte focul.

Citeşte şi: Reţete de leac cu verdeţuri de primăvară