Urzica revitalizează organismul

1 2 jpg jpeg

Un fel de vestitoare a primăverii, urzica se găseşte din abundenţă în zonele necultivate de deal, câmpie şi munte, acolo unde solul este umed, în grădini, izlazuri, pe lângă drum sau în păduri. Planta este recunoscută pentru faptul că remineralizează întregul organism şi întăreşte sistemul imunitar. Ajută la scăderea zahărului din sânge, are efect detoxifiant şi antimicrobian. Combate astenia de primăvară

Ceaiul de urzică este un foarte bun expectorant, fiind folosit cu succes în tratarea bronşitelor. De altfel, este şi un revitalizant pentru întreg organismul, de aceea o cură cu ceai sau suc de urzici este ideală pentru a scăpa de astenia de primăvară.

De ce ai nevoie pentru ceai: 4 linguri de frunze de urzică uscată, 250 ml de apă.

Preparare şi administrare: Pui urzica la fiert în apă, laşi să dea într-un clocot, apoi iei de pe foc, acoperi şi laşi la infuzat 30 de minute. Filtrezi şi bei cald sau rece, până la 3 căni pe zi.

De ce ai nevoie pentru suc: 50 g urzici proaspete, 1 lingură cu ulei, sucul de la 1/2 lămâie, 50 ml de apă.

Pui toate ingredientele într-un blender, apoi filtrezi folosind o pânză deasă. Bei doar zeama rezultată, câte o dozăpe zi.

Cura cu urzici este indicată în detoxificarea organismului, ajutând la eliminarea toxinelor din corp. În acest caz, sunt indicate vinul şi infuziile cu frunze de urzică, băute dimineaţa, pe stomacul gol, înainte de prima masă din zi.

De ce ai nevoie pentru vin: 4 linguri de seminţe de urzică, 1 l de vin roşu.

Pui seminţele în vinul roşu adus la fierbere. Laşi la macerat 10 zile, agitând zilnic, de 2-3 ori. La final, filtrezi vinul şi-l laşi la decantat încă 6 zile. Separi iarăşi şi completezi cu vin, până la 1 litru. Păstrezi în recipient ermetice, închise la culoare, la frigider. Poţi bea vinul în decurs de 1 an de la preparare. Iei câte 2-3 linguri pe zi, înainte de mesele principale.

De ce ai nevoie pentru infuzie: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită, 200 ml de apă fierbinte.

Preparare şi administrare: Adaugi planta în cana cu apă, acoperi şi laşi la infuzat 15 minute. Bei cald sau rece, de 2 ori pe zi.

Tratamente interne şi externe cu urzică

- Hipertensiune arterială – 2 ceşti de ceai sau 3 căni de infuzie zilnic.

- Boala hemoroidală – 2 linguri de vin după masă şi 2 căni de ceai pe zi.

- Anemie – 2-3 căni de infuzie zilnic sau mâncare cu urzici.

- Tulburări gastrice – 20-30 de picături de tinctură într-un pahar cu apă.

- Afecţiuni ale mucoaselor bucale – clăteşti gura cu decoct de urzică.

- Îngrijirea tenului – ştergi faţa cu tampon înmuiat în decoct din frunze de urzică.

Alte preparate din plantă

Decoct: 4 linguri de rădăcină din urzică uscată, puse la fiert în 250 ml apă, 30 de minute, la foc mic. La final, completezi cu apă până la 500 ml. Filtrezi prin tifon des.

Tincură: Pui la macerat 30 g de frunze sau rădăcini uscate şi mărunţite în 100 ml alcool de 70 grade. Laşi la loc uscat 10 zile, agitând zilnic, de 3-4 ori pe zi. Filtrezi prin tifon, apoi laşi la decantat 6 zile, în frigider. Păstrezi în recipient mici, închise la culoare, folosind tinctura în maximum 2 ani de la preparare.

Bine de ştiut

Femeile însărcinate ar trebui să evite urzicile, deoarece pot să provoace contracţii ale uterului.