Soluţii netoxice contra ţânţarilor. Le poţi pregăti uşor acasă

image

Indiferent dacă eşti acasă sau în vacanţă, poţi ajunge uşor ţinta ţânţarilor. Ştiai că există alternative naturale pentru a alunga aceşti musafiri nepoftiţi ai verii? Iată câteva dintre cele mai eficiente soluţii naturale pentru a-ţi ţine departe!

Citronela

Cunoscută şi ca iarbă lămâioasă sau lemongrass, citronela este o plantă cu un intens parfum de lămâie, de unde şi numele ei. Însă tocmai mirosurile emanate de uleiul esenţial de citronelă ţin ţânţarii departe de tine. În cadrul studiilor, s-a constatat că, aplicat pe piele, uleiul esenţial de citronela poate oferi 2 până la 8 ore de protecţie faţă de aceste insecte. Îţi poţi face acasă un repelent natural contra ţânţarilor: adaugi 2-3 picături de ulei esenţial de citronela în 100 ml de ulei vegetal şi aplici o dată la 2 ore. Uleiul de citronela nu este recomandat gravidelor, femeilor care alăptează, persoanelor cu astm sau epilepsie şi nici copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani.

Cuişoarele

Acasă, un bun remediu de folosit contra ţânţarilor sunt cuişoarele. Tot ce trebuie să faci este să tai în jumătate o lămâie sau o portocală şi să înţepi în fruct mai multe cuişoare. Mirosurile emanate vor alunga ţânţarii din încăpere. Şi uleiul de cuişoare ţine departe ţânţarii. Se amestecă 10 picături de ulei esenţial de cuişoare în 200 ml de ulei de cocos şi aplică pe piele.

Uleiul esenţial de lavandă

Acest ulei este eficient nu numai pentru a alunga ţânţarii, ci şi pentru a calma înţepăturile acestora. Avantajul uleiului esenţial de lavandă este că se aplică direct pe pielea expusă, 2-3 picături, fără a fi diluat. Dacă vrei totuşi să îl diluezi, foloseşte ulei vegetal de macadamia. Uleiul esenţial de lavandă poate fi folosit începând din a treia lună de sarcină, iar în cazul copiilor, se recomandă utilitarea după vârsta de 6 luni.

Roiniţa

Plantă care se recoltează vara, începând din luna iunie, roiniţa (Melissa officinalis) este valorificată pentru calităţile terapeutice diverse (probleme digestive, insomnii). Mirosul parfumat al frunzelor proaspete de roiniţă este respingător pentru ţânţari. Un truc simplu este să zdrobeşti în mâini câteva frunze şi să aplici pe părţile expuse ţânţarilor (picioare, braţe, umeri). Remediul este indicat inclusiv femeilor gravide şi copiilor cu vârsta peste 1 an.

Scorţişoara

În afara utilizărilor culinare şi terapeutice, scorţişoara este şi un repelent natural pentru ţânţari. În acest scop este folosit uleiul de scorţişoară. Compuşii din acest remediu, printre care eugenolul şi anetolul, şi-au dovedit eficienţa contra multor specii de ţânţari, inclusiv contra ouălor acestora. Îţi poţi pregăti propria soluţie antiţânţari acasă. Amestecă 10 picături de ulei esenţial de scorţişoară în 30-40 ml de apă, într-un recipient cu pulverizator. Aplică pe zonele expuse ţânţarilor.

Vezi şi: Așa-ți parfumezi natural locuința! Nu ai nevoie de chimicale

Uleiul din arbore de ceai

Cunoscut pentru proprietățile antiseptice, antimicrobiene și antiinflamatoare, uleiul din arbore de ceai este un remediu pe care te poţi baza dacă nu vrei să fii înţepat de ţânţari. Pentru a prepara acasă un repelent natural, amestecă 10 picături de ulei de arbore de ceai cu 4 picături de ulei de măsline (sau de joboba) şi aplică pe pielea expusă, de 2-3 ori pe zi. De asemenea, uleiul de arbore de ceai este benefic şi în calmarea mâncărimilor cauzate de înţepăturile de ţânţari.