Iată în ce situaţii poţi folosi uleiul de cuişoare. Beneficii pe care nu le ştiai

image

Uleiul de cuişoare este un remediu cu numeroase beneficii pentru sănătate. Durerile dentare, tusea și greața pot fi ameliorate cu ajutorul uleiului de cuișoare. Beneficiile sunt atribuite proprietăților analgezice, antibacteriene și antivirale ale acestui remediu.

Cuișoarele sunt condimente care conțin acizi grași Omega-3, carbohidrați, calciu, fibre, magneziu, mangan, vitaminele B și K. În plus, au și cantități semnificative de eugenol, un compus cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, analgezice, antifungice, antibiotice, antibacteriene, antivirale și cardio-protectoare. Același compus se găsește și în uleiul de cuișoare, care se extrage din mugurii florali uscați. Acesta are un parfum picant, cu note de scorțișoară, cuișoare și nucșoară, iar culoarea poate varia de la galben-pal la maro-auriu. Uleiul de cuișoare se utilizează intern, în cantități mici, și extern, direct pe piele. Trebuie utilizat cu grijă, deoarece este concentrat și poate fi iritant când este folosit în exces.

1. Ameliorează durerile dentare

Principalul compus din uleiul de cuișoare, eugenolul, are proprietăți analgezice și poate ajuta la ameliorarea durerilor dentare. Diluează câteva picături cu un ulei de bază, cum ar fi cel de migdale dulci, aplică pe o dischetă și masează zona afectată.

2. Tratează tusea

Poate fi folosit ca remediu pentru ameliorarea tusei uscate și iritative datorită proprietăților antiseptice și antiinflamatorii. Pentru deschiderea căilor respiratorii și ameliorarea tusei, adaugă câteva picături într-un bol cu apă fierbinte și inhalează aburii.

3. Bun pentru sistemul digestiv  

Compușii uleiului de cuișoare ajută la protejarea mucoasei tractului digestiv, reduc greața, aciditatea, arsurile la stomac, uleiul fiind benefic și împotriva răului de mișcare și sughițului. Pentru uz intern, se administrează câte 1-3 picături de 3 ori pe zi, amestecate cu o linguriță de miere sau puse pe o felie de pâine.

Vezi şi: Planta bună pentru memorie şi circulaţie cerebrală

4. Reduce durerile musculare

Aplicat extern, acționează ca un analgezic natural. Astfel, ameliorează durerile musculare, articulare și umflăturile. Înainte să îl folosești, diluează-l cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos. Dacă ai pielea sensibilă, mai întâi, testează-l într-o cantitate mică.

5. Previne apariția cariilor

Datorită proprietăților antibacteriene, uleiul de cuişoare ajută la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală. Acest lucru contribuie la prevenirea cariilor dentale și problemelor gingivale. Pentru o igienă orală mai bună, folosește-l în clătiri bucale.

6. Stimulează apetitul sexual 

Uleiul de cuișoare are și proprietăți afrodisiace, prin urmare ajută la creșterea apetitului sexual prin stimularea circulației sangvine către organele sexuale. Pentru utilizare, adaugă 2-3 picături de ulei în apa caldă în care faci baie.

Vezi şi: Această plantă poate înlocui aspirina! Iată cum să o foloseşti

7. Protejează ficatul

Compușii bioactivi din uleiul de cuișoare ajută la prevenirea steatozei hepatice și la prevenirea cirozei.

8. Tratează candidoza

Poate fi folosit pentru vindecarea candidozei, o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans, care poate să apară pe gură, urechi, nas, unghii, în tractul gastrointestinal și vagin.

9. Întărește sistemul imunitar 

Propritățile antioxidante și antivirale ajută la întărirea sistemului imunitar și totodată la îmbunătățirea rezistenței la boli.

10. Benefic pentru inimă

Uleiul de cuișoare dilată arterele şi, în același timp, reduce hipertensinea arterială. În plus, eugenolul previne formarea cheagurilor de sânge.