VIDEO: Brânza cu viermi, delicatesă din Sardinia. Ai curajul să o guşti?

Italia este renumită pentru brânzeturile ei, mozzarella şi gorgonzola fiind câteva exemple. Însă tot în Italia, mai exact în Sardinia, întâlnim şi un tip de brânză cunoscută sub numele de casu marzu, care le-ar putea întoarce stomacul pe dos multora. De ce? Conţine... viermi.

image

Casu marzu, o brânză pe care nu mulţi au curajul să o consume. Foto: Shutterstock 

În 2009, Cartea Recordurilor a clasat casu marzu ca fiind cea mai periculoasă brânză din lume, informează cnn.com. Este atât de dezgustătoare încât este interzisă în comerţ, cu toate că sardinienii o consumă de secole.

Citeşte şi: Băutură populară, asociată cu diabetul, hipertensiunea şi colesterolul mărit

Specialitatea casu marzu are un ingredient secret care o face atât de specială: viermii. Mai este numită şi casu modde, casu cundhidu, casgiu merzu, în funcţie de laptele folosit şi de regiunea în care a fost produsă.

Într-o primă fază, laptele este transformat într-o specialitate locală, un pecorino (specialitate obţinută din lapte de oaie) sărat. Maturarea este completată cu ajutorul muștelor de brânză, Piophila casei, care îşi depun ouăle în crăpăturile formate în brânză, informează lefigaro.fr. După ce viermii eclozeză şi digeră proteinele, se obţine o brânză cremoasă, cu gust persistent. În momentul în care este desfăcută, larvele se zvârcolesc. Unii o consumă aşa cum este, pe pâine, iar alţii o învârt printr-o centrifugă, pentru a amesteca larvele cu brânza.

Aliment afrodisiac sau periculos pentru sănătate?

Potrivit unora, casu marzu ar avea calităţi afrodisiace. Alţii spun că această brânză ar fi periculoasă pentru sănătatea umană, deoarece larvele ar putea supravieţui digestiei, cauzând microperforaţii intestinale, cu toate că niciun astfel de caz nu ar fi fost raportat până în prezent.

Vânzarea acestui tip de brânză este interzisă în Italia, conform unei reglementări prin care comercializarea alimentelor infestate cu paraziţi este prohibită. Totuşi, nu ar fi exclus în viitor să apară în comerţ, mai ales după ce unele insecte au fost autorizate de UE ca ingrediente alimentare.

„Infestarea cu viermi este «sarea şi piperul» acestei brânze”, a declarat gastronomul Paolo Solinas.

Potrivit lui Giovanni Fancello, jurnalist şi gastronom italian, până în 1909 nu a existat nicio reţetă scrisă a acestei specialităţi, cu toate că este produsă din timpuri străvechi în Sardinia. Vittorio Agnetti, un medic din Modena, a călătorit în Sardinia și a compilat șase rețete într-o carte numită „La nuova cucina delle specialità regionali”.

Casu marzu face parte din cultura alimentară din Sardinia, este de părere Giovanni Fancello.

Citeşte şi: Aceste alimente curăţă corpul de toxine!