Ucigașii de testosteron! Ce se întâmplă dacă mănânci aceste alimente!
Ceea ce mănânci poate afecta în multe aspecte sănătatea, iar hormonii nu sunt scutiți de aceste probleme. Iată tot ce trebuie să știi despre câteva dintre alimentele care pot ucide sau crește nivelul de testosteron.
Nivelul hormonilor fluctuează și de la mâncare. Foto: Shutterstock
Soia înseamnă fitoestrogeni
Alimente precum tofu, edamame și izolatul de proteine din soia conțin fitoestrogeni. Aceste substanțe pe bază de plante sunt similare structural cu hormonul estrogen și pot acționa în organismul nostru, similar cu acesta. Un studiu citat de revista Medical News Today și altul citat de revista Greatist arată că soia creează în corp simptome ale unui nivel mare de estrogen. Potrivit Greatist, s-a constatat că bărbații care au băut 20 de grame de izolat de proteină din soia, timp de 14 zile au avut niveluri mai scăzute de testosteron decât cei care au băut izolat de proteine din zer sau un placebo.
Produsele de patiserie cresc estrogenul
O brioșă, o gogoașă sau o bucată de plăcintă nu va determina scăderea nivelului de testosteron, dar dacă aceste alimente fac în mod regulat parte din dieta ta, ar putea deveni o problemă. Un studiu din 2018 a constatat că bărbații care consumau cantități mari de pâine și produse de patiserie, produse lactate și deserturi au un nivel scăzut de testosteron total.
Acest tip de dietă este, de asemenea, legat de creșterea grăsimii viscerale (care atârnă ca un șorț) și de niveluri ridicate de insulină. Și aceste probleme, la rândul lor, pot suprima nivelul total de testosteron. De asemenea, în genereal, produsele de panificație conțin grăsimi trans, care pot scădea și testosteronul.
Alcoolul blochează
Dacă sunteți un fan al berii, vinului sau al altor băuturi alcoolice, este posibil să vă riscați testosteronul. Potrivit unei analize din 2019, bărbații care beau alcool în exces au niveluri scăzute de testosteron. Acest rezultat se explică prin faptul că alcoolul inactivează enzimele care ajută la formarea testosteronului, fenoment observat într-un studiu realizat în anii 1980. În acest studiu, voluntarilor sănătoși li s-a administrat o cantitate de etanol egală cu o halbă de bere, însă plină de whisky, în fiecare zi, timp de 30 de zile. Toți au avut o scădere a nivelului de testosteron după 72 de ore. Și după 30 de zile, nivelurile lor de testosteron erau similare cu cele ale băutorilor înrăiți.
Citește și Îți place berea? Ai grijă la smalțul dinților!