Afecțiunea care poate fi anunțată de probleme respiratorii și de dermatita atopică: “Berea și vinul sunt interzise”

vin8 jpg

Se găsește în brânzeturi, fructe și chiar și într-un pahar de vin.  Îți poate da întreaga viață peste cap, de aceea trebuie să fii atent la fiecare semn care îi anunță apariția. Medicul Mihaela Bilic spune cum acționează intoleranța la histamină.

“Intoleranța la histamină, o belea! Vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam? Ceea ce pare o alergie alimentară, s-ar putea să fie intoleranță la histamină. Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism. Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe).

De unde provine histamina? O parte este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație. Toate produsele fermentate sau în conservă, mezelurile și brânzeturile, ciocolată și fructele oleaginoase, roșiile și căpșunile sunt bogate în histamină. În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Care sunt cauzele intoleranței?

“Nivelul de histamină este crescut datorită unui deficit de enzimă DAO sau că urmare a unui aport crescut de alimente bogate în histamină. Ce simptome apar? Intoleranță la histamină înseamnă o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism și se manifestă diferit în funcție de individ. De la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie, dermatita atopică, probleme respiratorii și edem”.

Cum se tratează?

“Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamină. Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii. Dietă fără histamină este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele. Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțîn proteine conțîn automat și histamină. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamină crește. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos.

Din categoria produse lactate, toate brânzeturile fermentate, de la telemea la brânza cu mucegai și parmezan. La capitolul carne găsim toate mezelurile, cârnații, jambonul și salamurile, dar și carnea de vânat. Peștele în conservă sau afumat și fructele de mare trebuie evitate.

Urmează leguminoasele boabe, semințele, nucile și oleaginoasele. Oțetul, sosul de soia și tot ce este picant și condimentat se elimină. Nici fructele nu scapă, avem multă histamină în căpșuni, citrice, struguri, fructe de pădure, fructe exotice și avocado. La capitolul legume campioană este varză murată, urmată de roșii, spanac, vinete, măsline și sfeclă. Berea și vinul sunt și ele interzise, iar ciocolată completează această listă tristă.

Ce rămâne? Aproape nimic, intoleranța la histamină e o belea! Vestea bună este că dispare la fel de brusc cum a apărut, fără să știm prin ce mecanism. Stresul poate fi explicația”.