Mihaela Bilic: de ce suntem tot mai gra╚Öi. Ce spun studiile ╚Öi ce explica╚Ťie are medicul nutri╚Ťionist

grasime4 jpg

Kilogramele ├«n plus trebuie ├«ndep─ârtate rapid ca s─â nu devin─â o problem─â pentru s─ân─âtate. Medicul Mihaela Bilic spune c─â obezitatea vine la pachet cu numeroase afec╚Ťiuni, cum ar fi dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redus─â, calculi biliari, diabet.

ÔÇťExcesul de kilograme taie gustul la m├óncare. Obezitatea a devenit o amenin╚Ťare la nivel mondial, ├«n cur├ónd mai mult de jum─âtate din popula╚Ťia occidental─â va avea un surplus de kilograme.

Excesul ponderal nu este doar o problem─â de imagine, ci o boal─â cronic─â care stric─â grav s─ân─âtatea. Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune ╚Öi boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redus─â, calculi biliari, reflux esofagian. ╚śi lucrurile nu se opresc aiciÔÇŁ, precizeaz─â Mihaela Bilic.

Un studiu recent arat─â c─â 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. ÔÇťExcesul de gr─âsime reduce considerabil num─ârul de papile gustative prezente pe limb─â ╚Öi duce la sc─âderea capacit─â╚Ťii gustative. Efectul? Cu c├ót sim╚Ťim mai pu╚Ťin, cu at├ót avem tendin╚Ťa s─â m├ónc─âm mai mult. ╚śi ne ├«ngr─â╚Ö─âm mai tare!

Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.

Aceast─â sc─âdere nu a fost cauzat─â de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezen╚Ťei de gr─âsime corporal─â ├«n exces. Mecanismul care st─â la baza acestui fenomen este inflama╚Ťia provocat─â de celulele adipoase. ╚Üesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determin─â un dezechilibru ├«n func╚Ťionarea ╚Öi ├«nnoirea papilelor gustative. Vestea bun─â? Efectul dispare prin sl─âbit! M├óncarea va fi mai gustoas─â ╚Öi ne s─âtur─âm cu o cantitate mai mic─â dac─â sc─âp─âm de excesul de gr─âsime din organism.

Sc─âderea capacit─â╚Ťii gustative are consecin╚Ťe mai complexe dec├ót credem. Dac─â m├óncarea nu ne produce satisfac╚Ťie vom c─âuta incon╚Ötient alimente cu gust intens, care con╚Ťin mult─â gr─âsime, zah─âr ╚Öi sare. Risc─âm s─â devenim dependen╚Ťi de produse ambalate ╚Öi ultra procesate, bogate ├«n poten╚Ťiatori de gust ╚Öi concentrate ├«n calorii. Lua╚Ťi ├«n serios kilogramele ├«n plus ╚Öi sc─âpa╚Ťi de ele c├ót mai rapid, odat─â ce s-au instalat e mai greu de sl─âbit. Obezitatea ne afecteaz─â grav s─ân─âtatea ╚Öi, din cauza ei, risc─âm s─â pierdem gustul vie╚Ťii!ÔÇŁ, mai spune Bilic.