Nutrientul fără de care creierul nu ar putea funcţiona. Sfaturile nutriţionistului

image

Pentru a funcţiona corespunzător, creierul are nevoie de anumiţi nutrienţi. Alina Epure, doctor în medicină, consultant nutriționist, ne spune care este importanţa alimentaţiei pentru buna funcţionare a creierului. 

"Creierul este cea mai complexă structură din organismul nostru, dar și cea mai neglijată, neavând în prioritățile noastră alimentația personalizată, adaptată programului zilnic și contextului metabolic genetic.

În această fugă către nicăieri în care suntem împinși sau ne împingem să trăim, uităm să mâncăm, să bem apă, să facem mișcare, să dormim, să trăim în și cu bucurie. Toate acestea ne uzează, ne descarcă, generează o îmbătrânire celulară, inclusiv la nivel cognitiv se instalează un declin accelerat, dar nejligat.

Creierul coordonează și condiționează funcționarea întregului organism și este cel mai devitalizat, dacă mă gândesc acum la cele mai frecvente rezultate specifice pentru nutriția creierului.

Nu avem predată nici în familie, nici în școală medicină stilului de viață, nu avem o conectare cu ce înseamnă mentenanță creierului, nu știm cum și dacă avem nevoie de relaxare… sau… mai trist… nu știm ce ne mai relaxează, fiind o deconectare totală de minunată lume a interiorului nostru.

Pornim pe drumul vieții cu o frumoasă lecție a eficienței, învățăm să funcționăm, să gestionăm din mers stresul, să ne simțim valoroși atunci când agenda noastră este super încărcată, dar neglijăm timpul nostru în timpul nostru, neglijăm alte roluri pe care le putem avea, în afară celui profesional. Această conectare continuă cu „a face” uzează rapid structurile neuronale, consumă rezervele pe care le consumă creierul, se instalează starea de avarie, manifestată printr-o oboseală cronică (prezența adesea încă de la trezire), ceață pe creier, afectarea memoriei, lipsa focusării pe diferite activități. Semnalele de alarmă sunt transmise, dar sunt neglijate din neștiință sau indiferență, se consumă energizante în cantități din ce în ce mai mari, dar nu se ajunge la cauza.

Acizii graşi Omega-3, importanţi pentru creier

Un creier fără rezerve de Omega 3, de exemplu, este incapabil să funcționeze, iar noi dorim adesea și performanță într-un astfel de context. Sunt situații în care sunt manifestate elemente de anxietate, depresie, dar fără o cunoaștere a biochimiei sângelui nu consider că putem vorbi despre astfel de etichetări.

Fiecare aliment consumat de noi devine energia noastră celulară, reprezintă substratul pentru gândurile noastre. Performanţa fizică și mentală reprezintă adesea obiective personale din perioada adolescenței până la adânci bătrânețe, dar de câte ori ne gândim și facem o strategie de susținere a acestei performanțe din farfurie? Nutriția personalizată, bazată pe teste specifice de metabolism, inclusiv genetice și epigenetice reprezintă fundația sănătății noastre, fără de care nu putem funcționa pe culoarul sănătății, ci vom fi pe un contrasens. Întâlnesc frecvent carențe de vitamina B 12, folați serici, omega 3, vitamia E, vitamina B 6, serotonină, dopamină, bacterii benfice pe microbiom, exces de omega 6, noradrenalină, cortizol care schimbă alegerile noastre de zi cu zi.

Adesea sunt căutate alimentele care stimulează funcția cognitivă, dar nu există un top 5 alimente benefice în acest sens, deoarece pentru fiecare dintre noi soluțiile sunt personalizate, în funcție de istoricul medical, simptomele manifestate, dar și de intoleranțele alimentare tranzitorii sau genetice.

Cu toate acestea, ar trebui să avem în vedere eliminarea alimentelor prăjite, a zahărului, a făinii rafinate, precum și introducerea alimentelor cât mai colorate, cât mai variate, astfel încât să ne aducem beneficii nutritive zi de zi.

În această fugă către nicăieri, oamenii nu se mai gândesc la ei, implicit la creierul lor, deoarece nu au acest limbaj al iubirii de sine tradus într-o investiție în sănătate.

Sănătatea este o alegere individuală și este rezultatul comportamentelor de zi cu zi, iar grijă pentru cea mai de preț bijuterie individuală… creierul… ar trebui să fie parte din rutină noastră zilnică. Atâta timp cât folosim creierul în activități intense, zi de zi, avem responsabilitatea de a-l hrăni cu ce are nevoie, nu cu ceea ce credem noi că ar fi benefic.

Astfel putem fi în cea mai bună formă a noastră !", spune nutriţionistul Alina Epure. 

Vezi şi: Ce supliment alimentar ne prelungește viața?