Iată ce boli poţi preveni dacă mănânci seminţe de dovleac!

Seminţele de dovleac se remarcă prin conţinutul nutriţional variat. Sunt bogate în vitaminele B2, B9, E şi K, precum şi în fosfor, mangan, magneziu, fier, zinc şi cupru. Antioxidanţii din aceste seminţe protejează celulele de efectele radicalilor liberi, prevenind diverse boli precum cancerul şi afecţiunile cardiovasculare.

image

Dacă ai probleme cu somnul, consumă seminţe de dovleac înainte de culcare. Conţin triptofan, un aminoacid care favorizează somnul. Foto: Shutterstock

Pot preveni bolile de inimă

Graţie conţinutului de antioxidanţi, precum şi de magneziu, zinc şi acizi graşi, seminţele de dovleac pot proteja sănătatea inimii. În plus, uleiul din seminţe de dovleac poate să ţină sub control hipertensiunea arterială, factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Totodată, fitosterolii din aceste seminţe ajută la scăderea colesterolului rău, un alt inamic al inimii. Aceşti compuşi vegetali ajută inclusiv la curăţarea arterelor, ceea ce reduce riscul de apariţie a unui infarct sau atac de cord.

Unele cercetări au arătat că seminţele de dovleac pot contribui la creşterea nivelului de oxid nitric, un compus foarte valoros pentru organism, care are o importantă acţiune vasodilatatoare, îmbunătăţind fluxul sangvin şi reducând riscul de formare sau de creştere a plăcilor de aterom.

Vezi şi: Uleiul de palmier, bun sau rău pentru sănătate?

Au acţiune antitumorală

Studiile au arătat că includerea seminţelor de dovleac în alimentaţie poate reduce riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer precum cel de stomac, de plămâni, de prostată şi de colon. De asemenea, potrivit unei cercetări, seminţele de dovleac sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a cancerului de sân la femeile aflate la postmenopauză. Tot studiile au arătat că un supliment pe bază de seminţe de dovleac are potenţialul de a reduce dezvoltarea celulelor maligne în cancerul de prostată.

Benefice pentru prostată

Seminţele de dovleac au proprietăţi diuretice, ajutând la buna funcţionare a vezicii urinare şi prevenind inflamaţiile la acest nivel. De asmenea, pot împiedica mărirea prostatei, problemă frecventă la bărbaţi după vârsta de 40 de ani. Efectul protector este pus pe seama unor compuşi (5-alfa-reductază) care permit o mai bună asimilare și reglare a hormonilor masculini (testosteron, DHT).

Ţin glicemia în echilibru

Studiile efectutate pe cobai au arătat că seminţele de dovleac pot reduce nivelul glicemiei. Totodată, conţinutul bogat de magneziu din aceste seminţe au acţiune pozitivă în diabet. Un studiu la care au participat peste 127.000 de persoane a arătat că dietele bogate în magneziu au fost asociate cu un risc cu 33% mai mic de diabet de tip 2 la bărbați și cu 34% mai mic în cazul femeilor.

Cum le consumi

Atât pentru aportul de substanţe nutritive, cât şi pentru protecţia faţă de boli, se pot consuma zilnic 10 - 20 de grame de seminţe de dovleac sau echivalentul unei linguri, pe perioade îndelundate. De asemenea, poate fi administrat sub formă de ulei presat la rece, pentru prevenirea afecţiunilor prostatei, pentru întărirea vezicii urinare, pentru eliminarea paraziţilor intestinali, pentru îmbunătăţirea funcţiilor cardiace şi pentru ameliorarea bolilor gastrice sau hepatice. Se pot consuma zilnic 3 linguri. De asemenea, uleiul de seminţe de dovleac poate fi adăugat în salate sau sosuri.  

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

Semințele de dovleac conțin acizi grași mononesaturi și polinesaturaţi, ceea ce le face o sursă de grăsimi bune. Ele conțin și 9 aminoacizi esențiali, având un conținut în proteine de 30 - 37 %. Din semințe se poate obține ulei, cu un conținut bogat în acid linoleic, oleic, palmitic, tocoferol (vitamina E).

Trebuie avut însă în vedere faptul că au un conținut caloric bogat (550 kcal/100g), ceea ce face ca o porție să fie cât un pumn, nu toată punga.

Datorită conținutului în grăsimi bune, semințele de dovleac sunt antioxidante, mențin funcția imună a organismului și inhibă proliferarea sau transformarea malignă. În țări precum China, India, Korea, Argentina, Brazilia sau Mexic, aceste semințe sunt folosite în tratamentul paraziților intestinali, infecțiilor urinare, litiazei urinare, probleme ale vezicii bilare sau prostatei. Pe lângă toate aceste efecte potențial benefice în prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului sau antiîmbătranire, să nu uităm însă că putem întâlni, foarte rar și reacții alergice, mergând de la edem, eritem, dispnee, urticarie și până la șoc anafilactic.