Uleiul de palmier, bun sau rău pentru sănătate?

1 ulei palmier jpg jpeg

Consumul lui este în plină creştere în toate colţurile lumii, în ciuda controverselor pe care le naşte acest ulei. Unii îi laudă calităţile, în timp ce alţii atrag atenţia asupra riscurilor pentru sănătate la care ne supune uleiul de palmier.

Întocmai ca uleiul de cocos, cel de palmier este semisolid la temperatura camerei. Diferenţa majoră este temperatura la care fierbe – 35°C faţă de 24°C, cât este la uleiul de cocos – şi care este dată de compoziţia diferită de acizi graşi. Ceea ce trebuie să ştim cu toţii e că uleiul de palmier este folosit la prăjit, dar şi în componenţa mai multor produse alimentare, ca pâinea, cerealele, brioşele, ciocolata, batoanele proteice şi margarina. În plus, poate fi găsit şi în produse nealimentare ca pasta de dinţi, şamponul, săpunul şi cosmeticele. De ce este atât de popular? În primul rând, pentru că este extrem de ieftin şi, în al doilea rând, pentru că prezintă şi beneficii asupra sănătăţii umane.

Citeşte şi: De ce să ţii cont când cumperi uleiul de măsline

Beneficii

Uleiul de palmier este grăsime 100%, iar jumătate din această grăsime este saturată. De asemenea, conţine vitamina E, iar uleiul de palmier roşu are în componenţă antioxidanţii numiţi carotenoide, pe care organismul nostru le poate transforma în vitamina A. Şi tocmai acest conţinut ne asigură buna funcţionare a creierului şi ne scade riscul de-a dezvolta boli cardiovasculare. Studii efectuate atât pe animale, cât şi pe oameni demonstrează că vitamina E din uleiul de palmier poate încetini procesul de avansare a demenţei, reduce riscul de-a face infarct şi împiedică apariţia leziunilor pe creier. Mai mult de-atât, vitamina E protejează celulele, iar acest lucru reduce riscul de-a dezvolta boli de inimă şi cancer. Alte beneficii constau în scăderea colesterolului rău şi în creşterea celui bun. O nouă cercetare a scos la iveală faptul că femeile cu fibroză chistică au avut un nivel crescut de vitamina A în sânge, după numai 8 săptămâni de consumat 2-3 linguri de ulei de palmier roşu pe zi, lucru îmbucurător având în vedere puterea slăbită de absorbţie a grăsimilor la astfel de paciente.  

Dezavantaje

Lucrurile se schimbă simţitor când vine vorba despre uleiul de palmier reîncălzit, care poate da naştere aterosclerozei, adică depunerii de plăci de aterom pe artere. Anumite studii susţin că acest produs alimentar poate creşte riscul apariţiei problemelor de inimă la unii oameni. Un lucru e clar – reîncălzirea lui scade calităţile antioxidante ale uleiului şi poate contribui la apariţia unor boli cardiovasculare.

Când vine vorba despre gătit, cei mai mulţi specialişti recomandă uleiul floarea-soarelui sau de măsline în detrimentul celui de palmier. Nu trebuie să ne gândim că grăsimea uleiului de palmier este la fel de nesănătoasă ca grăsimile trans, însă există pe piaţă alternative mai bune, care sunt, evident, mai scumpe. Unii cercetători au ajuns la concluzia că uleiul de palmier poate contribui la formarea cheagurilor de sânge şi, dacă iei medicamente anticoagulante, efectul poate fi scăzut.

Citeşte şi: Uleiuri care scad colesterolul rău

Alte controverse

Uleiul de palmier nu este controversat doar în bucătărie, ci şi la nivel mondial, pentru întregul mediu. Provine dintr-un fruct crescut într-un palmier african, însă a ajuns să fie cultivat atât în Asia, cât şi în America de Nord şi cea de Sud. Atât timp cât există cerere, există şi ofertă! Problema e că tocmai această cultivare agresivă duce la defrişări masive ale pădurilor tropicale, la distrugerea habitatului urangutanilor, elefanţilor şi rinocerilor şi la mult blamata încălzire globală, care nu face decât să ne afecteze sănătatea tuturor, într-un final.

Citeşte şi: Uleiul de măsline: beneficii de care să profiţi. Opinia medicului

Atenţie la etichetă!

O singură lingură de ulei de palmier reprezintă 55% din doza zilnică recomandată de grăsimi saturate. Cunsumăm mult mai mult ulei de palmier decât credem, având în vedere că este inclus în atâtea produse alimentare sau de uz casnic. Aşadar, este bine să citeşti eticheta produselor alimentare cumpărate şi să eviţi să le consumi în exces pe care care conţin ulei de palmier.