Ai colesterolul mare, consumă mai puțin din aceste alimente!

Dacă ești în căutarea unor modalități de a gestiona colesterolul ridicat este bine să știi că alimentele prăjite și carnea nu sunt singurele la care trebuie să fii atent

Potrivit The Healthy, corpul tău are nevoie de colesterol pentru a construi celule, dar excesul de colesterol poate fi o problemă. Ficatul produce colesterolul natural de care ai nevoie, iar exces-ul  de colesterol din corpul tău provine, în general, din alimente de origine animală. Deci, deși cantitatea de colesterol care circulă în sânge este determinată genetic, impactul dietei nu trebuie subestimat.

1 nutritie colesterol jpg jpeg

O dieta cu multe legume, sau vegetariană poate fi soluția pentru colesterolul crescut. Foto: Shutterstock

Potrivit The Healthy, o dietă care poate ajuta la controlul colesterolului este DASH, (prescurtarea de la Dietary Approaches to Stop Hypertension). Potrivit Clinicii Mayo, dieta DASH poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate joasă (LDL sau „rău”) din sânge și este aprobată de Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie.

Dieta DASH constă în principal din legume, fructe și cereale integrale și include produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre, fasole și nuci (mai multe idei despre alimentele de consumat în dieta DASH sunt disponibile aici și aici). Acest plan alimentar sănătos pentru inimă limitează alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea grasă și produsele lactate bogate în grăsimi.

Totuși, nu trebuie neapărat să urmezi dieta DASH pentru a-i simți  beneficiile, deoarece modificări mici în actualele obiceiuri alimentare îți pot modifica nivelul de colesterol în bine.

Prăjelile

Cartofii prăjiți și inelele de ceapă ar putea fi tentante, dar în general îți ridică nivelul de LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), cunoscut și sub denumirea de colesterol „rău”, și conțin adesea acizi grași trans. Acești acizi s-au dovedit a crește mortalitatea cardiovasculară și bolile într-un mod similar cu acizii grași saturați, iar consumul acestor alimente poate duce la moarte prematură, spun unele studii.

Untul

Este bogat în acizi grași saturați (care sunt derivati atât din grăsimi animale, cât și din uleiuri vegetale) și poate fi vinovat pentru creșterea nivelului de colesterol. Asociația Americană a Inimii recomandă aproximativ 13 grame de grăsimi saturate pe zi.

Brânza

A devenit un aliment de bază pentru mulți dintre noi, deoarece este bogată în proteine și calciu, dar, de asemenea, este bogată în acizi grași saturați.Nu trebuie să elimini complet brânza din dietă, da nici nu trebuie consumată zilnic, la toate mesele.

Produse de patiserie

Fursecurile, prăjiturile, cupcakes sunt cu siguranță delicioase, dar produsele de copt conțin și o cantitate mare de unt și pot fi bogate în grăsimi saturate.

Uleiuri tropicale

Uleiul de palmier și uleiul de cocos ar trebui, de asemenea, limitate. În unele studii, aceste uleiuri par să ridice atât nivelul colesterolului rău (LDL), cât și cel bun (HDL).

Dacă folosești des ulei de cocos la gătit, nu pune o cantitate mare. De asemenea, alternează cu ulei de avocado sau ulei de măsline când este posibil.

Vită

Are un conținut ridicat de grăsimi saturate (100 de grame de carne de vită copnține aproximativ 99 de miligrame de colesterol și 29,4 de grame de grăsimi saturate).

Consumul atât de carne roșie, cât și de carne procesată a arătat o relație consistentă cu riscuri crescute de boli de inimă, cancer și diabet – gradul de risc crescut variind în funcție de cantitatea de carne roșie consumată. Acestea fiind spuse, adaugă el, carnea roșie este o sursă bună de proteine alimentare, fier și vitamina B12, dar în ciuda acestor beneficii, trebuie limitat consumul la cel mult două sau trei porții pe săptămână.

Carne procesată și cârnați

Conținutul ridicat de sare din carnea procesată, cum ar fi slănină cu cârnați și carnea feliată, alături de grăsimi se adaugă la riscurile de  boli cardiovasculare.

Limitarea cantității de alimente cu colesterol ridicat poate fi un început bun, dar pentru persoanele cu colesterol ridicat, o dietă complet fără colesterol este imposibil de urmat, așa că moderarea și alegerea opțiunilor cu conținut scăzut de grăsimi, acolo unde este posibil, este recomandabilă.

O dietă pe bază de plante poate contribui în mare măsură la reducerea aportului alimentar de colesterol: fructele și legumele conțin puțin sau deloc, colesterol, iar conținutul ridicat de fibre și vitamine nu este numai sănătos pentru inimă, dar poate reduce riscul de cancer.