Iată cât de sănătoase sunt semințele de dovleac! Sfatul nutriționistului

image

Seminţele de dovleac sunt sursă de triptofan, un aminoacid care produce melatonină și serotonină, necesare pentru somnul de calitate.

Bogate în minerale, vitamine, grăsimi sănătoase, antioxidanți și alți compuși valoroși pentru sănătate, semințele de dovleac au și efect protector față de unele boli.

Unul dintre mineralele prezente în seminţele de dovleac este magneziul, care joacă un rol esenţial în peste 300 de reacţii din organism, printre care: favorizează absorbția calciului, contribuind la menținerea și consolidarea oaselor și dinților, este implicat în relaxarea musculară, previne și combate stresul, crampele, oboseala, insomniile, susține sistemul imunitar și normalizează ritmul cardiac. De asemenea, reglează tranzitul intestinal, are rol antialergic și antiinflamator și participă la sinteza proteinelor și la producerea de energie.

O porție de 28 g de semințe de dovleac asigură aproape 20% din doza zilnică recomandată de magneziu.

Elimină paraziţii intestinali

Graţie unui aminoacid, cucurbitina, seminţele de dovleac pot fi consumate şi în caz de parazitoze cu giardia, oxiuri şi tenie. Pentru acest efect, se prepară un remediu din 100 g de seminţe de dovleac pisate (în cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte şi cu 1 linguriţă cu miere. Se ia dimineaţa, pe stomacul gol.

Scad colesterolul rău

Fitosterolii prezenţi în semințele de dovleac ajută la scăderea nivelului de colesterol rău. Fitosterolii sunt echivalentul vegetal al colesterolului. Cu toate acestea, mai degrabă decât să blocheze arterele, fitosterolul ajută la curățarea lor.

Benefice pentru piele și unghii

Semințele de dovleac conțin acizi grași esențiali, zinc, vitaminele A și E, compuşi care ajută la menținerea pielii strălucitoare, a părului și a unghiilor puternice. Înr-un studiu la care au participat 76 de bărbaţi care au consumat 400 mg de ulei de semințe de dovleac timp de 24 de săptămâni, s-a observat o regenerare a părului cu 40% mai mare decât la cei care au luat doar un placebo.

Ajduvante în tulburările urinare

Unele cercetări au arătat că semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor vezicii urinare iritabile (reduc urinările frecvente) și a tulburărilor de urinare asociate cu hiperplazia benignă de prostată. De asemenea, pot stimula fertilitatea masculină, prin conţinutul de zinc. Pentru prevenirea şi tratamentul afecţiunilor prostatei, se poate consuma ulei din seminţe de dovleac.

Vezi și: Ejaculările îi feresc pe bărbaţi de această boală!

Uleiul de dovleac combate simptomele menopauzei

Unele studii au arătat că prin consumul de ulei de seminţe de dovleac pot fi ameliorate simptomele menopauzei, mai exact bufeurile şi durerile de cap.

Alege uleiul obţinut prin presare la rece, care are şi alte beneficii - ajută la menţinerea sănătăţii inimii, susţine sănătatea sistemului urinar, poate ţine glicemia în echilibru şi reduce inflamaţia.

Ce spune nutriționistul

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritive, boli metabolice, Clinica Smart:

"Semințele de dovleac sunt surse importante de fibre, proteine, vitamine și minerale. Spre deosebire de cele de in au o cantitate mai redusă de acizi grași nesaturați, însă sunt foarte bogate în magneziu. Astfel, ținând cont de faptul că magneziul este unul din cele mai deficitare minerale din alimentația noastră, suplimentarea dietei cu semințe de dovleac va aduce beneficiile acestuia printre care se numără: îmbunătățirea calității somnului, eficientizarea tranzitului intestinal, menținerea sau îmbunătățirea puterii de concentrare și menținerea sau creșterea sănătății musculare, atât a mușchilor periferici, cât și a miocardului.

Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre, proteine și acizi grași Omega-3. Astfel, acestea au un rol important în reglarea tranzitului intestinal (fiind des folosite că un remediu împotriva constipației) și în îmbunătățirea sistemului cardiovascular și a structurilor nervoase, prin acțiunea grăsimilor nesaturate. Sunt responsabile pentru îmbunătățirea profilului lipidic, putând ajută la scăderea colesterolului rău  (LDL) și la creșterea celui bun (HDL). Nu în ultimul rând, fiind bogate în fibre, contribuie la inducerea senzației de sațietate, în cantități moderate putând fi aliații de nădejde ai unei diete de scădere în greutate". 

@Shutterstock